13 C
Split

Pretežno sunčano i vruće

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

“Ma pusti nek’ traje…” poznati su stihovi koji bi mogli biti odgovor ljubitelja vrućine na pitanje o prestanku ovog iznadprosječno toplog razdoblja u kojem, na žalost ili sreću, nemamo temperaturnih rekorda po apsolutnim vrijednostima, ali ima nekih drugih iznimnosti. A bit će ih i sljedećih dana, do petka gotovo posvuda vrućih, s toplim noćima i ponegdje u kopnenom području, osobito u većim gradovima.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, primjerice, utorak je bio već 11. vrući dan u nizu, što se u ovo doba godine dogodilo još samo jednom u povijesti mjerenja. A nikada do sada od 17. srpnja do 7. kolovoza u Maksimiru nisu zabilježena čak 22 dana zaredom s temperaturom 15 °C i višom. Mnogima još teži noćni odmor bio je ponegdje na Jadranu, primjerice u Splitu. Na meteorološkoj postaji na Marjanu već se 9 uzastopnih dana temperatura zraka ne spušta ispod 25 °C, što se u ovo doba godine dogodilo još samo 2013. godine.

Niz relativno toplih noći, većinom i toplijih od prošle, nastavit će se diljem Hrvatske barem do petka, do kada će u mnogim mjestima, osobito u unutrašnjosti, i danju biti toplo, štoviše – vruće – kao nikada ove godine. Stoga će se povećati broj vrućih dana, kojih je već sada u većini mjesta oko prosjeka za cijelo ljeto, a bit će viša i srednja temperatura zraka, koja je u dosadašnjem dijelu ljeta ionako posvuda viša od klimatološkog srednjaka.

Srijeda – pretežno sunčano i vruće

Vrućina neće izostati ni na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, pa i u nižim dijelovima gorske Hrvatske, posebice Like. Na moru i uz njega oblaka će biti malo, prijepodne većinom i nimalo, ali će ih poslijepodne biti u gorju, gdje postoji i vrlo mala vjerojatnost kratkotrajnih pljuskova.

Većinom slab vjetar te mirno i malo valovito more temperature od 25 do 28 °C bit će i na srednjem Jadranu. Uz sunce i samo poneki oblak, kojeg će poslijepodne biti osobito u unutrašnjosti Dalmacije, najviša temperatura zraka bit će od 33 do 36 °C.

I na jugu Hrvatske nastavak iznadprosječne topline, već oko 10 sati i vrućine, a osobite svježine neće biti ni tijekom noći i jutra, pogotovo ne uz more.

U četvrtak još stabilno i vruće, pa pljuskovi, za vikend i pad temperature
Podjednako vruće bit će i u četvrtak i petak, koji će biti zamjetno nestabilniji od sredine tjedna, uz mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, najprije na zapadu, zatim i drugdje. Moguće je i olujno nevrijeme, osobito u manje toplu subotu. Od nedjelje vjerojatno ponovno sunčanije i vruće, ali uz manje tople noći.

Nestabilno će u petak i subotu biti i na Jadranu, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Pljuskovi neće biti česti, ali bi ponegdje kratkotrajno mogli biti izraženiji. U subotu je ponovno moguća jaka bura, osobito podno Velebita. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati pa nam se valja prilagoditi nastavku toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Srećom za one koji ga teže podnose, od petka će opasnost ipak biti manja, a ponegdje neće ni postojati.

Pelud

I u srijedu će visoka koncentracija peludi korova biti u većini krajeva, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštiti i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan “debele” hladovine.

SourceHRT
ViaHRT
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img