Foto: Twitter

Vlasnik paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da se namjerava kandidirati za predsjednika Ukrajine 2024. godine. “Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam se kandidirati za predsjednika 2024. godine. Za predsjednika Ukrajine”, rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu.

Dodao je kako očekuje da će se za ovo mjesto natjecati s bivšim predsjednikom Petrom Porošenkom i sadašnjim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. “Ako pobijedim na predsjedničkim izborima u Ukrajini, momci, onda će sve biti u redu, granate neće biti potrebne”, poručio je.

“Ne idem nikamo”

Odgovorio je i na pitanje zašto se žali na slabu opskrbu streljivom, a ne kupuje ga samostalno. Prigožin je istaknuo da ako sve kupi svojim novcem, to bi bilo “državno upravljanje, a ne biznis”. Prema njegovim riječima, Wagner svakog mjeseca treba oko 10.000 tona streljiva u vrijednosti od oko milijardu dolara.

Govoreći o ljudskim gubicima, Prigožin je naglasio da “borci u ratu ginu u svakom slučaju, rat je izmišljen da jedna vojska ubija drugu”. Opovrgnuo je navode da je u dosluhu s ukrajinskim vlastima i da će “zbog novca i ukidanja sankcija” napustiti zonu borbe “u pravom trenutku”.

“Ne idem nikamo. Pitanje je: tko je uzeo novac kada smo ‘učinili gestu dobre volje’ i predali Herson, Harkivsku regiju i mnoge druge (teritorije)?” rekao je aludirajući na ruske vojne zapovjednike. U odvojenom priopćenju Prigožin je objavio da su Wagnerovi regrutni centri otvoreni u 42 ruska grada