Naslovnica Koronavirus Gospodarstvo

Prodavačice su jedna od najugroženijih skupina: One nam moraju pružiti ruku, pružimo i mi njima poštovanje

Foto: N1

Sad je već svima jasno da će globalna pandemija koronavirusa potpuno promijeniti naš dosadašnji način života.

Mnogi od vas vjerojatno su već svoje urede zamijenili kaučem u dnevnoj sobi. Više ne plešete jutarnje stiskavce sa strancima u autobusima, tramvajima i vlakovima.

Ne morate se brinuti hoće li netko zakašljati direktno u vas, uz ležeran smiješak i napomenu: Ma, bez brige, nije ovo korona, ja sam zdrav ko dren.

Vi se, u kontekstu trenutačne situacije, možete smatrati sretnicima.

U trenutku kad nam sa svih strana stižu molbe da ostanemo doma, svi mi koji ćemo svoj radni dan odraditi kod kuće uistinu smo privilegirani.

Privilegiju da posao odrade iz udobnosti vlastitog doma nemaju prodavačice i prodavači.

Prema najavama Nacionalnog stožera civilne zaštite, mjere koje će se uvoditi bit će sve strože. Sadašnji scenarij je onaj koji smo vidjeli u Kini, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj – karantena.

U tom scenariju staje gotovo sve, ali ne i rad trgovina s prehrambenim namirnicama. U ovom trenutku u svojoj ulici vjerojatno nećete vidjeti nikoga, ali u trgovini dočekat će vas vaša prodavačica koja nije mogla birati hoće li doći na posao ili raditi od kuće.

Ona je prisiljena biti na svom uobičajenom radnom mjestu, u najboljem slučaju oboružana rukavicama, maskom i dezinficijensom koje joj je osigurano njezin poslodavac, ali u realnosti vjerojatno bez te zaštite jer (čast iznimkama) dobro znamo gdje živimo i kako ih se inače tretira.

U KARANTENI, VAŠA PRODAVAČICA BIT ĆE JENDA OD RIJETKIH OSOBA KOJE ĆETE VIDJETI

I dok mi izbjegavamo ljude, brojimo svaki centimetar razmaka i po preporukama stručnjaka odbijamo rukovanje, prodavačica nam mora pružiti ruku i uzeti naš novac ili karticu jer bez toga ne može završiti transakciju. Ona si ne može priuštiti luksuz izolacije i izbjegavanja jer joj je kontakt s ljudima u opisu posla.

U karanteni, vaša prodavačica bit će jedna od rijetkih osoba koje ćete vidjeti u svom danu, ali za nju ste vi samo jedna od stotina osoba s kojima će ona doći u kontakt tog istog dana. 

Mislite na njih onoliko koliko mislite na svoje najmilije. Kada odlazite u trgovinu, ponašajte se jednako odgovorno kao što se ponašate kad se vraćate u svoj dom.

IZVORnovatv
Podijeli objavu