Propovijed: 17. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Gospodine, nauči nas moliti… Moliti znači povezati nebo i zemlju, spojiti se s Bogom kao što se žedne usne spoje s izvorom hladne vode. Moliti znači Boga zvati Ocem, a ne gospodinom, kraljem, sucem… jer se on ne nameće, nego nas grli nježno i osjećajno. Bog je Otac… ta je riječ na početku molitve… o njoj ovisi smisao molitve… ali i način našega vjerničkog života.

Molimo ga za nas, ne za sebe nego za sve nas zajedno. To je gramatika molitve koju nas Isus uči. Samo su dvije zamjenice: tvoje i naše… stoje kao otvorene ruke.

Prvi je zaziv: Sveti se ime tvoje, ime Božje koje je ljubav, da se ljubavlju posveti zemlja i čitav svijet. Najsvetija stvar na ovom svijetu upravo je to: voljeti i biti voljeni.

Drugim zazivom molimo: Dođi kraljevstvo tvoje… i obnovi zemlju tvojih snova da sjeme tvojih riječi što prije postane hrana za bolji svijet.

Budi volja tvoja – jer znamo da je svrha molitve i ljudskog života da mi vršimo volju Božju, a ne On našu.

Kad smo molitvom zazvali slavu Božju u svijetu i u našim srcima, okrećemo se drugoj strani Očenaša i našim ljudskim potrebama: Kruh naš svagdanji daj nam danas… jer ta riječ kruh označuje sve ono što nam je potrebno za život i za sreću… daruj nam kruha ljubavi! Kruha da preživimo, a ljubavi da živimo u punini.

Otpusti nam duge naše… otkloni sve što nam opterećuje srce i što ga čini starim, što smo zla učinili drugima ili oni nama, zacijeli sve rane koji još stoje otvorene.

Posljednji je zaziv: Ne uvedi nas u napast… Kad vidiš da nas pritišću strahovi, nepovjerenje i tuga ili primijetiš da da nas odvlači neko zlo, pruži svoju ruku i izvedi nas na pravi put, ti si Oče dobri Samaritanac našeg života. Bit će to kao razmicanje oblaka kako bi se ukazala vedrina neba i sunce. A zatim se, ispunjeni svjetlom, radosni vraćamo na zemlju, na putove sigurne budućnosti.

Očenaš je jedina molitva koju nas je Isus naučio. Trebala bi svakog dana biti na našim usnama i u našim obiteljima… jer je konkretna i stvarna, puna povjerenja i optimizma, osjećaja za Boga i za bližnje, za naše duhovne i materijalne potrebe, Kao što je u ovoj molitvi, tako bi trebalo biti i u našem životu. Najprije onaj drugi, na prvom mjestu slava Božja, a onda naše potrebe.

Molitva je ustrajnost… Isus je siguran u to što nam kaže: tko moli – dobiva, tko se povjerava Bogu osjetit će sigurnost i toplinu zagrljaja Očeva. Nama se čini da nije tako jer često molimo i ne postižemo… budući da očekujemo stvari koje nisu za naše vječno dobro. Bog nam ne daje uvijek ono što želimo… ali nam uvijek daje ono što trebamo.

Moli kao da sve ovisi o Bogu, a radi kao da sve ovisi o tebi! Živi s ljudima kao da te Bog gleda, moli Boga kao da te ljudi slušaju.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img