Propovijed: 2. Nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Kod nas ljudi, izgleda da netko vrijedi samo ako je NAJ: najmoćniji, najbogatiji, najpametniji… Vjerojatno je tako bilo kroz čitavu dugu povijest ljudskog roda. Za malene, siromašne, bolesne… nije bilo većeg zanimanja. A onda dolazi revolucionarna novost, Svemogući Bog u liku malenog Djeteta, koji svojim primjerom i od nas traži da se počnemo ponašati drugačije.

Zato kroz cijelo evanđelje Radosne vijesti susrećemo malenost i nježnost, neznatne, skromne, siromašne i bolesne. Oni postaju ogledalo naše savjesti i ispit naše zrelosti. Konačno možemo reći: Društvo je onakvo kako se pojedinci i institucije odnose prema malenima i nemoćnima. To isto vrijedi i za svakoga od nas. Ako poželimo znati kakvi smo, ne uljepšavajmo svoje fotografije s društvenih događanja, bajkovitih mjesta, selfija s uglednim osobama… Znamo da to nije naša prava slika, nego način zavaravanja okoline. Loše je ako i sami povjerujemo da su te naše laži istina, pa na njima počnemo graditi svoju radost, a potom još veća razočaranja kad ostanemo sami sa sobom.

Možda baš tomu služi današnje evanđelje i slika Spasitelja kojom ga naziva Ivan Krstitelj: Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji odnosi grijeh svijeta. Nije on više Bog koji traži žrtve, nego sam postaje prinos na žrtveniku našeg otkupljenja. Ivanov usklik pred Isusom i mi ponavljamo u svakoj misi prije pričesti… evo Jaganjca Božjega… nisam dostojan da uđeš pod krov moj…

Još je takvih slika prosuto stazama Radosne vijesti: evo jaganjca umjesto lava; vrabac umjesto jastreba, dijete kao slika pozvanih u Kraljevstvo, mali pupoljak smokve, sitniš kojim veliku ljubav iskazuje sirota udovica, malo kvasca za ukusan kruh… veliki Bog koji nam su Božiću otkriva kao najmanji među nama.

Kad kažemo janje – tu nježnu riječ koja oslikava Spasitelja – odmah znamo da mu još treba majka, da se ono povjerava pastirima. Eto, takav je naš Bog koji se ne nameće, nego se nudi i silno pazi da kod nekog ne bi izazvao strah.

Tako nježan Spasitelj i darovan za svakoga… upravo on oduzima grijeh svijeta. Radi se o grijehu u jednini… a ne o našim svakodnevnim slabostima i pogreškama kojima zaprljamo ljepotu svog života i ovog svijeta. Isus želi liječiti onaj bolesni korijen grijeha koji zagađuje sve oko sebe. To je korijenski grijeh: ravnodušnost, nasilje, laži, zatvaranje u se i uništeni životi. Ne dolazi on k nama s prijetnjama i kaznama, niti silom ili snagom zapovijedi… nego onim što papa Frane naziva revolucijom ljubavi.

Po ovom ćemo znati vlada li u našem srcu grijeh ili ljubav: Ima li u njemu mjesta za bližnje i za Boga, je li otvoreno sirotinji, snovima, novomu i ljepšem svijetu.

Otac nebeski ponavlja i nama, stalno i neumorno: Ako želite živjeti, nasljedujte Isusa i otvorite se ljubavi, pa ćete i sami postati graditelji ljepšeg života. A nasljedovati Njega, znači voljeti ono što on voli, željeti kako je on želio, odbacivati što je on odbijao, pronositi svjetlo i nadu s povjerenjem u ljude i u Boga. Jer, put Jaganjca put je sreće!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img