18/06/21

Propovijed: 22. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Često čujemo poziv pape Frane da kršćani trebaju poći na periferije života i tamo susretati ljude. Kad pažljivije pogledamo evanđelje, Isus je uvijek bio na nekim periferijama s najobičnijim ljudima. Vrlo malo vremena je provodio u Hramu. Rado se je družio s osobama na mjestu gdje oni rade, gdje boluju ili podnose kakve druge nevolje. Uskoro je postao običaj da sve bolesne iz sela donose tamo gdje se Isus našao toga dana, kako bi molili ozdravljenje. Neki su bili uslišani samo što su vjerom dotakli skute njegove haljine. Što je još važnije, tko ga je dotakao bio je spašen.

To je bila Isusova svakodnevica: susretati ljude, razgovarati, tješiti, liječiti, opraštati, spašavati… S takvim bremenom iskustva duševnih i tjelesnih boli, s iskustvom brojnih zahvala za ozdravljenje… on se vraća jednog dana s periferije u središte grada među učene farizeje i pismoznance. Očito je da oni nemaju osjećaja za bitna ljudska pitanja i čovjekove svakodnevne muke, pa započinju provocirati s beznačajnim sitnicama koje su oni pretvorili u propise: obredno pranje ruku, čaša i posuda… ne ono obično koje činimo svi, nego baš obredno, po propisu prije jela. Isusa su razljutile te rasprave koje nemaju veze s čovjekovim potrebama, do te mjere da ih je nazvao licemjerima. Pa nastavlja: Vaše je srce veoma daleko od Boga i od čovjeka!

U tome i jest velika opasnost vjernika svakog vremena, živjeti vjeru s udaljenim srcem, obavljati samo izvanjske propise, usnama recitirati naučene formule… osjetiti miris tamjana, uživati u orguljama i pjevanju, lijepoj liturgiji… a niti ne pomišljati na pomoć sirotama i udovicama. Takvo srce, tvrdo kao kamen, daleko od Boga i od potrebnih ljudi – Isusa najviše žalosti i ljuti. Za njega su pravi grešnici prije svega oni koji ne mare za nevolje drugih ljudi. Licemjerje je to, kad se grade samo izvanjski odnosi da nas drugi vide, a srce je tvrdo i bez osjećaja.

Današnje nam evanđelje pokazuje kako je Isusova glavna zadaća da se vratimo svomu srcu i toplini vjere koja osjeća iznutra. Potom izriče onu rečenicu koju je zapamtio čitav svijet: Čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi, nego ono što izlazi iz njega: zle namisli, bludništva, opakost, prijevara, razuzdanost, psovka, oholost…

Sve što je Bog stvorio, što uzimamo i čime se služimo, stvari i naše tijelo, ljubav muža i žene… sve je dobro i sveto. Samo je srce kriterij i sudac svemu, od srca dolazi prosvjetljenje i ovisi što će biti čisto a što nečisto, što sveto a što grešno. Zato trebamo čuvati i njegovati svoje srce jer je ono izvor života.

U ovim našim sumornim danima svakojakih ideologija i čudnih ponuda za sreću… tako je lijepo otvoriti evanđelje, pa osjetiti blagodat čistoga i svježeg zrake koji odmara i ohrabruje, koji pročišćuje i obnavlja za istinsku sreću života.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kerum tvrdi: Mi ćemo s HDZ-om i MOST-om imati većinu u Gradskom vijeću u ponedjeljak, a novi predsjednik bit će Josip Markotić! Grković: To...

– Mi ćemo u ponedjeljak imati većinu u Gradskom vijeću sa 16 ruku. HDZ ima devet, HGS ima četiri...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img