Propovijed: 25. nedjelja kroz godinu

Foto: Ilustracija

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Tri godine su apostoli pratili Isusa, slušali sve što je govorio i vidjeli sva djela koja je učinio. Današnje nam evanđelje svjedoči da je uza sve to među njima ostala prevelika razlika, kao da nisu ništa shvatili od onoga što je Isus želio da oni budu: Petar ga odvraća od žrtve i Puta križa; ostali apostoli raspravljaju koji je od njih najvažniji; Ivan i Jakov žele prva mjesta do Učitelja; potom rastjeruju djecu koja žele biti blizu Isusa… On ih tada prekorava i pokazuje im dijete kao znak nevine jednostavnosti, iskrenosti i otvorenosti: Tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj…

Očito je da naše misli nisu Božje misli i da nam se putovi često razilaze.

Znao je Isus što je u njihovim mislima i srcima… i da će ih Duh Sveti jednog dana ojačati za svjedoke evanđeoske novosti. Zato ih ne kritizira, nego nastavlja pouku o žrtvi i križu koji su neophodni na putu spasenja; o smrti koja je realnost ljudskog života; o uskrsnuću koji je konačni cilj našega zemaljskog putovanja. Uči ih o novom načinu kako se postaje prvi i najveći, prihvaćati malene i slabe kao samog Isusa, ponizno služiti drugima… Tako čovjek postaje sretan i sreću donosi drugima. Svi drukčiji načini dokazivanja i oholog uzdizanja iznad drugih vode samo u nevolju.

Tri pojma današnjeg evanđelja:posljednji, sluga, dijete… nikad nisu u modi. Sve ljude obuzimaju drukčije misli i želje, kako biti velik i prvi. Ta se je ljudska slabost pokazala i među apostolima.

Tada se Isus pokazuje kao vrstan učitelj… ne oslanja se na sam govor, nego svoju poruku učvršćuje znakovima: Uzima dijete i pokazuje im kako oni trebaju biti jednostavni i ponizni. A dijete je samo simbol ovisnosti o tuđoj pomoći. U toj gesti sabrani su svi maleni, odbačeni, siromašni, bolesni… Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. Uvijek ponovno naglašava Isus tu središnju misao evanđelja:Što god ste učinili potrebnima, meni ste učinili… Ovaj će svijet osigurati svoju budućnost kad služenje postane novo ime naše kulture.