Propovijed: 28. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Misijska je nedjelja. U svim crkvama svijeta danas zahvaljujemo Bogu za muškarce i žene koji su spremno ostavili svoj dom i pošli daleko, k onima koji gladuju kruha svagdašnjega i Riječi Božje. Smisao ove nedjelje, posvećene misijama i misionarima, jest obnavljanje svijesti svih kršćana da je čitava Crkva po svojoj naravi misionarska. Idite po svem svijetu i naviještajte evanđelje svemu stvorenju – to su riječi poslanja kojim Isus upućuje sve svoje učenike.

Dok razmišljamo o misijama, misli nam se ne smiju zaustaviti na dalekim rubovima svijeta. Potrebno je poći od sebe i obnoviti svijest da smo i mi Kristovi učenici, poslanici, misionari. I u našem je vremenu potrebno naviještati Krista da bi svijet živio. Ne radi se o navještaju riječi ili knjiga, nego živog Spasitelja, uskrsnulog Gospodina, izvor Života.

Svakom je kršćaninu temeljni zadatak života pronositi svijetom Radosnu vijest nade. Biti ljudi nade u svim susretima i u svim razgovorima. Kako je lijepo pjevao sv. Frane: Bože moj, dopusti mi, mira tvog da budem glas. Da nosim ljubav tamo gdje je mržnja, vjeru tamo gdje je sumnja, nadu tamo gdje je strah i očaj. A gdje je žalost, gdje vlada tama, daj da ja budem svjetlo i radost.

U tim je riječima smisao ovoga misijskog dana i našega kršćanskog poslanja u svijetu. Istina, mi najviše govorimo o misionarima u siromašnoj Africi. Ti krajevi još uvijek su potrebni svake naše pomoći u školstvu, zdravstvu, poljoprivredi, kulturi… Ipak, najveće je blago kad se osjete oslobođeni strahova i neznanja, kad zažive slobodu i radost što su i oni ljubljena djeca Božja. Naša je zadaća da misionarima u tim dalekim krajevima pomognemo svojom molitvom i materijalnim darovima.

Možemo učiniti i još nešto više, da i sami budemo misionari ovdje gdje živimo, gdje radimo i kuda se krećemo. Možemo pružiti ruku pomoći, a možemo dati i svoje srce razumijevanja, opraštanja, ohrabrivanja sebe i drugih za lijepe i dobre stvari, za izgradnju prijateljstva s Bogom i s ljudima. Kad budemo spremni pronositi svijetom taj duh evanđeoske ljubavi, slijepi će progledati, bolesni ustati i mrtvi živjeti. A tako je malo potrebno da u sebi i u drugima potaknemo radost života, neke nove nade i povjerenje, vjeru i ljubav.
Radosnu vijest naviještaju i danas mnogi svećenici, redovnice i vjernici laici, često uz velike žrtve i dar vlastitog života. Možemo im pomoći našom solidarnošću, duhovnom i materijalnom. No, uvijek je početak naše srce i naša obitelj. Supruzi su pozvani jedno drugoga dovesti Bogu, roditelji svjedočiti radosnu vjeru svojoj djeci a mladići i djevojke pokazati svojim prijateljima bogatstvo mladenačke nade i evanđeoskog svjetla koje životu daje smisao i sreću.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img