Propovijed: 29. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Tko se nije osjetio sličan čovjeku iz današnjeg evanđelja! To su oni trenuci kad ne znamo ni kamo, ni kako, ni s kime. I on je ocrtan u tri riječi: slijep, prosjak, osamljen… Slijepi prosjak osamljena je osoba koja i nema života, posljednji lik u redu, prikovan svojom tamom ne ide dalje od ceste, samo čeka pomoć samilosnih prolaznika…

Odjednom se sve počinje kretati: prolazi Isus i pale se motori života, zapuhao je vjetar nove budućnosti. S Isusom uvijek ima ono nešto poslije…
Bartimej počinje vikati: Isuse, smiluj mi se. Taj krik slika je čitavog evanđelja, istinska je to molitva ljudska i goruća: smiluj se mojim ugašenim očima i ovomu izgubljenom životu. Budi otac, budi majka i vrati mi život.
Blaženi su svi ljudi koji na tako zaufan način ostvare svoj vjernički odnos s Bogom. Sve postaje ljepše i sve u boji.
Svjetina ograđuje njegov vapaj: Šuti! Vapaju boli nije ovdje mjesto… Bolno je i pomisliti da pred Bogom patnja nema mjesta, da ljudska bol nije u njegovu programu.

Nažalost, za mnoge je ljude oduvijek tako jer siromašni uznemiruju, pokazuju nam tamnu i krutu stranu života, sliku stvarnosti u koju nikada ne bismo htjeli završiti ili upasti.
Naprotiv tomu, slijepac osjeća da je moguć drukčiji svijet i da su ključevi tog života u Isusovim rukama. On je učitelj koji sluša i odgovara, koji sluša i oživljava.
Odjednom se bude sve snage života. Primjećujemo da svaka gesta počinje izgledati kao nešto veliko i neočekivano: Bartimej više ne govori, on glasno viče; ne skida kaput nego ga baca sa sebe; ne ustaje nego hitro skače na noge…

To i jest vjera: nešto izvanredno, veliko, neshvatljivo i lijepo. Vjera umnaža život:Došao sam da imate život, u izobilju da ga imate.
Štoviše, slijepac najprije počinje ozdravljati kad osjeti da ga Isus razumije, kad čuje glas koji ga miluje. Ozdravlja kao čovjek, prije nego što će ozdraviti kao slijepac. Netko ga je primijetio… netko ga dotiče, makar samo svojim glasom. Sve mu to pomaže da iziđe iz ljudske nevolje: on kao posljednji, sad se počinje osjećati jednak ostalima, počinje živjeti jer je čuo glas ljubavi.

Bartimejevo ozdravljenje započinje onog časa kad je skočio na svoje noge i odbacio svaki drugi oslonac, kako bi se, a da ne gleda i ne vidi, potpuno usmjerio prema onom glasu koji ga zove: vođen i usmjeravan samo Kristovim riječima, koje još uvijek trepere u zraku.
Slika je to i nas kršćana koji se u svom životu, poput slijepca iz Jerihona, premda ne vidimo, ravnamo po odjeku Riječi Božje koja i nama nastavlja darivati nove oči, prosvijetljeni vid, po svem svijetu i u svakom vremenu. Lijepo je vjerovati jer po Isusu ozdravlja čitavo naše biće… a tada se svi životni problemi rješavaju lakše.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img