Propovijed: 33. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Zadnja nedjelja liturgijske godine, ova prije blagdana Krista Kralja, podiže nam pogled prema vječnosti. Za takav govor se kaže da je apokaliptičan, kao da se radi o koncu svijeta… ali Isus ohrabruje: Ne bojte se! Nisu to riječi, a nisu ni znakovi, koji naviještaju svršetak svijeta, nego nam objavljuju njegovu svrhu i smisao.

Uvijek je tako u Božjoj objavi, kad se najavljuju velika stradanja istodobno se otvaraju horizonti i otkriva mir, radost i nada u bolji svijet. Iza Korizme dolazi Uskrs, nakon Isusove smrti – njegovo je slavno uskrsnuće. Potom su kršćani bili progonjeni, pa je došlo vrijeme slobode i Radosne vijesti u svijetu. Takva smo razdoblja povijesti dobro upoznali i mi Hrvati … okupacije i oslobađanja, zulume i procvat nacionalne kulture. To je i naš kršćanski poziv: otkrivaj ono što je dobro i za to se zauzimaj! Nijedna muka nije dovijeka – nakon kiše dolazi sunce, nakon tuge radost.

A mi, možemo biti dio onih koji stalno kukaju kako ništa ne valja, kako se svijet stalno mijenja na gore, nema poštovanja starijih, nema reda, poslušnosti, u mediji­ma samo govor mržnje, negativne priče o Crkvi i svećenicima, o braku i obitelji; vrline se poniža­vaju, a grijesi se hvale… onda netko zaključuje da uskoro dolazi propast i kraj ovoga svijeta.

Mi smo pozvani biti tamo gdje nas Bog želi, među onima koji su sposobni diviti se i rado­va­ti znakovima dobrote i ljubavi. Vidimo ih u rođenju svakog djeteta, u obitelji, na radnom mjestu brojnih ljudi koji nam služe… Imamo za što biti zahvalni: za svaki lijepi dan u kojem nam se Bog nasmi­ješi toplim zrakama sunca, za kišu i snijeg, za cvijeće i proljeće… za sve dobre ljude koji se trude oko boljega svijeta. To je Božji pogled i put, to je i naš kršćanski poziv i zadaća… prepoznati, zavoljeti i činiti ono što je lijepo, dobro i istinito! Kad ovaj svijet previše priča o Crkvi i vjernicima, mi se ne smije umoriti ili obeshrabriti, nego trebamo još više govoriti o Božjem milosrđu i čestitim životom slaviti svoga spasitelja Isusa Krista.

Svjedočanstvo vjere daje se i osobnim susretom s križem, žrtvom, bolešću, promašajima i gubitcima… Probleme treba gledati i rješavati, bez panike i depresije, bez očajavanja i odustajanja… To znači rasti i sazrijevati, vjerovati i nadati se: Svojom ćete se postojanošću spasiti. Ustrajati u dobru i biti aktivan, svakodnevno i ponizno, suosjećati za zemlju i njezine rane, za ljude i njihove suze… Lijepim riječima i dobrim djelima sijati, saditi, strpljivo čekati i bdjeti nad svakim klasom života koji se rađa.

U kaosu povijesti, Božji pogled počiva na svakomu od nas osobno… On ne osuđuje, nego ljubomorno čuva svoja djela. Bog nas hoće slobodne i uzdignute glave, pogledom prema dalekom horizontu i preko njega jer stvarnost nije samo ovo što se vidi. Tako i završava Evanđelje: Podignite glave, približilo vam se spasenje!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img