20/06/21

Propovijed: 4. Uskrsna nedjelja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Ovce moje slušaju moj glas. Ne kaže zapovijed, nego glas. A to je ono što osjećamo iz daljine i što se ne može pomiješati s drugim glasovima oko nas. Glas je objava ljudske bliskosti, kao da se osoba osjeća nazočna u nutrini. Glas čujemo najprije srcem, a tek onda pristiže sadržaj o kojem se govori.

Takvo je iskustvo malenog djeteta kad čuje glas svoje majke. Odmah ga prepoznaje, pa sav uznemiren prema njoj pruža svoje ruke i srce. Sretno je još prije njezina dolaska i prije nego razumije što to ona govori. Takav se odnos uspostavlja između dobrog pastira i njegova stada, neko plodno povjerenje i srdačno poštovanje.

Zašto bi stado trebalo slušati glas svog pastira? Zašto bismo mi trebali pokloniti svoje povjerenje jednoj ili drugoj vrsti ljudi?

Mnogi se trude, osobno ili preko svojih medija, da im vjerujemo, da idemo za njima. Prve zovemo zavodnicima. To su oni koji obećavaju uživanje. Pravi, pak, učitelji oni su koji daju krila za plodniji život. Isus odgovara nudeći nam najveći razlog da ga poslušamo: jer ja im dajem život vječni. Njegov se glas sluša i ide se za njim ne radi običnog posluha, ne zbog zavođenja ili straha, nego zato što nam, poput majke, pomaže živjeti. Ja im dajem život. Dobri pastir ne stavlja u središte naše vjere to što mi možemo učiniti za njega, nego ono što on čini i daruje za nas, za naš život.

Tako je u srcu kršćanstva najprije Božje djelo i njegov poziv, a ne naše ponašanje i planovi. Kršćanski se život ne temelji na prisili nego na daru života, autentičnoga, vječnog, života koji nam je Bog darovao i prije nego smo mi znali za sebe. Dok još nismo mogli ni izreći svoje da, on je sijao sjeme života i zrake svjetla koje će nas sigurno voditi zemljom živih: Nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Čovjekova je povezanost s Bogom neraskidiva jer smo kao ptići položeni na dlan njegove ruke. A njegov očinski glas toplina je koja otapa svaki led osamljenosti.

Život je veliki dar kojim nam Gospodin daje mogućnost da se ostvarimo. To je i naš poziv kako doći do punine života onim putem kojim nas On zove. Nama preostaje samo da mu u našoj slobodi i velikodušnosti odgovorimo. To dobro vidimo u pozivu apostola. Učitelj uvijek prvi prepoznaje i poziva, potom očekuje slobodni odgovor za ostvarenje toga osobnog poziva i osobne uloge u ovom svijetu koju ne može izvršiti nitko drugi.

Potrebne su i neke vrline da bismo kvalitetno odgovorili svom životnom pozivu, nadasve velikodušnost i marljivost. Tamo gdje vlada sebičnost i lijenost nemoguće je s ljubavlju služiti općemu dobru.

Poziv kršćanskog života, ili duhovnog zvanja, pretpostavlja iskreno prijateljevanje s Isusom. Tako se uči gledati ljude i događaje Božjim očima i ljubiti njegovim srcem, željan činiti dobro i naviještati Istinu.

Ovih nas dana papa Frane poziva da se trudimo oko istine, posebno nas u Hrvatskoj vezano uz okolnosti života blaženog Alojzija Stepinca. Mi smo dužni pomoći papi da se dođe do prave istine. A to nije lako kad je još uvijek službena istina ono što je odlučeno i napisano za vrijeme totalitarnih režima. Mnogi su i danas podvrgnuti pravom mučeništvu kad u medijima ili svom pozivu iznose argumente i razloge za drugačiji pogled na događaje iz prošlog stoljeća. Kao da nema i ne smije biti druge istine od one koju je Nikoletini Bursaću odredio njegov komandir još1945!? Papa nas poziva da se ne bojimo istinu tražiti i naviještati: Istina će vas osloboditi! A takvo hrabro i slobodno iznošenje istine bilo bi melem na sve rane hrvatskog naroda, kao i ova blaga kiša koja zajedno s toplim zrakama proljetnog sunca pomaže životu da buja, miriše i donosi obilne slatke plodove.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img