Propovijed: 4. Uskrsna nedjelja

0

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Dobri pastir –jednostavan i ponizan naziv kojim Isus određuje samoga sebe. Ipak, nije to slika slabosti jer pastir je netko odlučan i hrabar, ne bježi pred vukovima koji nasrću na ovce njegove. Istinski pastir stoji na razmeđu onoga što daje život i onoga što uzrokuje smrt njegova stada. Uza sve to, njegova je nježnost nalik onoj majčinoj koja svoje mlade privija na grudi i pažljivo izvodi u život.

Upravo to je Isus objavio svojima. Ne nauk za učenje, nego Božju nježnu ljubav za nasljedovanje.

Što nam kaže evanđelje, čime se odlikuje pastir Bogu ugodan? U današnjem odlomku pet puta se ponavljaju ove riječi: Pastir polaže svoj život. Tako je u jednostavnoj istini procvjetalo cjelovito djelo Božjeg stvaranja: On svemu daje život i sve posvećuje.

Položiti život ne znači samo i isključivo umiranje na križu, jer bi tada stado bilo napušteno i prepušteno vuku koji krade, ubija i pobjeđuje. Darivanje života nalik je djelu rađanja, Bog stvara, daruje, rađa… kao i majka koja iz svog života daruje i rađa novi, drugi. I loza, snagom svojih sokova, daruje nove mladice i plodove života. Sve je u prirodi puno rađanja i stvaranja, od dubina vode do prostranstva suhe pustinje. Položiti svoj život znači darovati od sebe, štoviše samog sebe, da bi drugi mogli živjeti. Božji je to dar i samo s njegovom pomoću ljubitelji života mogu pobijediti zagovornike smrti. Položiti život znači ljubavlju, slobodom i hrabrošću ozračiti svoje bližnje, a životnom ogrijati energijom sve ljude koje ti Bog stavlja na put života. Znači… prenositi ono što ti pomaže živjeti, što tvom životu daje radost, snagu i dobrotu… ljepotu tvojoj vjeri i uvjerljivost tvojoj sreći.

Iz poruke za nedjelju Dobrog pastira: “Gospodin nas i danas poziva” Poštovana braćo i sestre!

Papa Franjo uputio je svoju poruku za ovaj dan molitve za duhovna zvanja: Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv. Živimo u nemirnim vremenima, ali Bog nas ne napušta. Želi nas susresti na našim odbjeglim i često beznadnim i prašnjavim stazama. Gospodin želi da poslušamo Njegov glas koji nam upućuje. Ne želi ga nametnuti našoj slobodi. Da bismo mogli čuti Njegov glas potrebna nam je tišina sabranosti koja je često protjerana iz našega srca. Božji glas nije bučan, već je poput laganog šapta i blagog lahora.
Riječ Božja sjeme je poziva koje klija u našem srcu. Bez obzira na godine, poziv je uvijek svjež i mlad jer Bog je mlad. Dar duhovnog zvanja znak je Božje mladosti. Pozvani smo biti produžena ruka koja svjedoči milosrdnu ljubav Boga Oca prema svim ljudima. Zanos koji nas zahvaća, potiče i druge da budu predani Bogu i ljudima.

Gospodin i danas kuca na srce naših mladića i djevojaka. Na njima je pitanje odluke koju nije dobro odlagati. Odgovorni smo za sadašnji čas. Velika je milost biti potpuno posvećen Bogu, lijepo je služiti braći i sestrama – kako u obitelji otac i majka, tako i u Crkvi svećenik ili redovnica.

Gospodin ne traži savršene, nego skrušene i velikodušne. Možda si i ti među pozvanima. I ne boj se, Gospodina koji ti dolazi. Otvori mu svoje srce i primi ga danas, jer možda ga već sutra prečuješ, zaboraviš, udaljiš se i od Njega i od sebe. Poštovani mladići i djevojke, osluhnite želju pape Franje: Poslušajte Gospodinov glas! Prepoznajte svoje osobno poslanje u Crkvi i svijetu! Prihvatite ga i živite u današnjem času koji vam Bog daje.

Promislimo danas i mi o pozivu i o smislu svog života!

Nije dovoljno uvijek misliti samo na svoju volju, što mi se ovog časa sviđa… Potrebno je svoj život gledati u širim horizontima: Kakav je Božji plan za moj život, što je njegova volja?