Foto: Ilustracija

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Ako misliš da će te Bog voljeti samo kad si dobar i tvoji roditelji da te ljube samo ako si poslušan… u teškoj si zabludi. Poruka je današnjeg blagdana da nas Bog najprije ljubi, a i naši roditelji od početka žive za nas: Ti si moje ljubljeno dijete, u tebi mi sva milina! Ta očinska, roditeljska ljubav je kao i proljetno sunce koje svemu pomaže da raste, cvjeta i donosi dobre plodove.

Blagdan Krštenja Isusova zaključuje božićno liturgijsko vrijeme. Ono Djetešce, kojemu su Mudraci s istoka došli u Betlehem pokloniti se, noseći svoje simbolične darove, vidimo u trenutku kad ga u rijeci Jordanu krsti prorok Ivan. Nakon krštenja, Isus izlazi iz vode i ostaje u molitvi, a nad njim se otvaraju nebesa i spušta se Duh Sveti. S neba se čuje glas: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!” Bilo je to Isusovo prvo javno očitovanje, nakon tridesetak godina skrovita života u Nazaretu. Svjedoci toga jedinstvenoga događaja, uz Ivana Krstitelja, bili su njegovi učenici, od kojih su neki tada krenuli za Kristom

Isus se na početku svoga javnog djelovanja priključuje mnoštvu koje je s Ivanom iščekivalo dolazak Mesije. Stao je u red s grešnicima da primi krštenje. Ivan ga je osjetio, začudio se i iznenadio. A silazak Duha Svetoga i glas Očev potvrdili su da je Isus Sin Božji. Tako je i u našem krštenju na djelu Duh Sveti. Danas je pred nama pitanje: Surađujemo li s Njim u svom životu ili On za nas ostaje tek veliki Nepoznati? A što bi kršćanski život bio bez Duha Svetoga? Brak bez ljubavi, cvijet bez mirisa, tijelo bez života!

Michelangelo nam je ostavio, možda i nesvjesno, najslikovitiju pouku o stvaralačkoj snazi Duha Svetoga slavnom freskom u Sikstinskoj kapeli. Bog Otac pruža kažiprst desne ruke, pun snage, prema Adamu koji leži na zemlji mlitav i beživotan. U dodiru s Bogom Adam dobiva snagu da stane na noge i ispuni se životom. Prst Božji jedno je od imena kojim Evanđelja predstavljaju snagu Duha Svetoga. Po njemu primamo milost života. To izgovaramo naglas u Vjerovanju: Vjerujem u Duha Svetoga Gospodina i životvorca. Istina je da od roditelja primamo tijelo, a Otac nebeski daruje nam dušu i život. Zahvalni smo roditeljima što su nas već prvih dana ili mjeseci našeg života donijeli na krštenje i obdarili dragocjenim susretom s Gospodarom života.

Prisjetimo se za kraj opet Michelangelove slike Božjeg prsta. Nemoć­ni i beživotni Adam na zemlji svaki je od nas. Krštenje predstavlja prvi kontakt s prstom Božjim koji je Duh Sveti, izvor snage i života. Kao kršćani, pozvani smo taj susret češće obnavljati molitvom i sakramentima svete ispovijedi i pričesti.

Cjelokupno Kristovo poslanje može se sažeti u ovome: daruje nam Duha Svetoga za život u slobodi djece Božje, u istinskom i punom životu bez robovanja grijehu i zlu. Molimo danas za sve koji su kršteni da još bolje razumiju dar krštenja te se potrude oko svjedočenja ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. Molimo i za sve naše zemaljske roditelje, posebno očeve, da nauče češće zagrliti svoju djecu i naglas im reći: Ti si moje ljubljeno dijete, volim te! Nije dovoljno znati da si voljen, potrebno je to i čuti, kako bismo se puni života uzdizali k visinama, kao i Adam nakon susreta s prstom Božjim.