Rekategorizacija privatnog smještaja provodit će se u intervalima od nekoliko godina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Rekategorizacija privatnog smještaja provodit će se u intervalima od nekoliko godina čime se daje prilika svim iznajmljivačima da se prilagode, istaknuto je u srijedu navečer u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina imao je umirujuću poruku i za iznajmljivače u starim gradskim jezgrama. Za rekategorizaciju soba i apartmana u povijesnim jezgrama zakonodavac je predvidio određene iznimke, ako dođe do nekih problema glede ‘kvadrature’ i prostornih uvjeta, rekao je Glavina.

Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti trebale bi podići kvalitetu usluga i standard objekata u domaćinstvu. Osnovne izmjene tiču se rekategorizacije za privatne iznajmljivače koji su odobrenje za ugostiteljske usluge u domaćinstvu ishodili do 1. rujna 2007. Iznajmljivači koji neće podnijeti zahtjev moći će nastaviti pružati usluge bez prava korištenja oznake kategorije objekta.

Kategoriziranih objekata sada je nešto preko 99 tisuća, broj onih koji moraju izvršiti neke izmjene kreće se između 15 i 20 tisuća u roku od četiri godine.

Zakonom se propisuje da iznajmljivači mogu uz uslugu smještaja pružati gostima doručak, ne i polupansion i pansion. Time bi se doprinijelo da iznajmljivači koji sada pružaju i usluge polupansiona ili pansiona i svoje su objekte opremili za pružanje takvih usluga, nastave obavljati djelatnost kao ugostitelji, osnivanjem trgovačkih društava ili obrta.

Izmjenama se omogućuje uređenje nove vrste objekta u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, odnosno objekt za robinzonski smještaj koji do sada nisu bili zakonom regulirani.

Problem smještaja sezonskih i terenskih radnika riješio bi se na način da se to neće smatrati pružanjem ugostiteljske usluge smještaja ukoliko koriste vlastite prostorije.

Predloženi zakon predviđa blaže postupanja turističkih inspektora prema pružateljima usluga primjenom načela oportuniteta, tj. propisivanjem mogućnosti da se bez kažnjavanja otklone nepravilnosti i nedostaci utvrđeni u inspekcijskom nadzoru.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogla bi iznimno pružati usluge i za više od 80 osoba (izletnika) radi organiziranja prigodnih tradicijskih proslava i manifestacija najviše deset puta tijekom kalendarske godine, a ne kao sada najviše pet puta, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img