13 C
Split

Rekordna berba u Dalmaciji: Proizvest će 300.000 hektolitara vina!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ovogodišnja berba grožđa u Dalmacije ostat će upamćena kao posljednja po starom Zakonu o vinu, ali i kao jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina. To je potvrđeno i na predstavljanju programa ovogodišnje Sabatine, koji će se ove godine od 15. do 18. studenog po prvi put održati u Malom Lošinju, u Primorsko-goranskoj županiji.

Samo jedan vinograd na Lošinju

“Sabatina želi donijeti vino i tamo gdje ga nema. Zato smo se odlučili za Lošinj gdje još postoji samo jedan vinograd i to u zabiti do koje je teško doći“, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine.

Ljubenkov je podsjetio kako ne nekad na Lošinju bilo 200 hektara vinograda koji su, kao i na većini drugih otoka u međuvremenu napuštani i nestali. “Želimo potaknuti ljude da ponovno krenu saditi vinograde“, dodao je Ljubenkov, podsjetivši kako je prije 21. godinu kad je Sabatina započela s područja Zadarske županije, primjerice,  stigao samo jedan uzorak, a ove godine će ih biti više od 400.

Obilan urod u Dalmaciji

U najavi  Sabatine u Zadru, čelnici Zadružnog saveza Dalmacije, posebnu pozornost su posvetili ovogodišnjoj berbi. Posebno zapaženo bilo je izvješće Želimira Bašića, velikog znalca i pisca o vinu i vinogradarstvu. “Iako berba u Dalmaciji još traje, posebno crnih sorti grožđa, vinogradari su već izuzetno zadovoljni rezultatima ovogodišnje intrade, jer dolazi nakon nekoliko loših, a u nekim godinama i tragičnih uroda grožđa“, rekao je Bašić.

Naime,  ove godine očekuje se obilan, urod a možda na nekim područjima i najbolja berba posljednjih godina. To je rezultat uglavnom povoljnih klimatskih  prilike koje su obilježile 3 obilne kiše. Kiseline su primjerene. a grožđe je uglavnom zdravo, iako je bio malo veći napad peronospore, međutim vinogradari koji su redovno i uredno tretirali lozu zaštitnim sredstvima uspjeli su suzbiti bolest.

“Berba je počela znatno ranije pa je bijelo grožđe uglavnom ubrano već početkom rujna“, kaže Bašić. On dodaje da  mnogi nisu žurili s berbom crnog grožđa, očekujući još sunčanih dana pa se procjenjuje da će berba završiti, uglavnom, krajem rujna i početkom listopada.

Dobri sladori i kiseline

Sladori u grožđu su najčešće jako dobri iako su na nekim područjima prosječni, posebno na nekim južnim padinama. Prema sadašnjim pokazateljima očekuje se da će se u ovogodišnjoj berbi u Dalmaciji ubrati grožđa od 15 do 40 % više od prosječne berbe te se procjenjuje da će se proizvesti preko 300.000 hektolitara vina. Sve ovo ulijeva nadu da ćemo imati dobru kvalitetu vina iz ovogodišnje berbe „te da ćemo piti odlična vina”, zaključio je Želimir Bašić.

Dodajmo još da je zbog velikog interesa proizvođača produžen rok zaprimanja uzoraka vina i jakih alkoholnih pića za ocjenjivanje na Sabatini 2018. do 5. listopada 2018 (petak). Uzorci do tog datuma zaprimaju se na adresi: Zadružni savez Dalmacije, Split, Kamila Tončića 4. Rok za dostavu mladih vina ostaje do 15. listopada 2018., na istoj adresi, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img