ROJS U MIROVNOJ MISIJI: Prepucavanje Banožića i Selaka je žalosno i sramotno, a oprost je već dobilo 20.000 četnika

0
Foro:Screenshot

Ministar obrane Mario Banožić i umirovljeni brigadir Ivan Selak već duže vode verbalni sukob, a ovih je dana došlo do njegova vrhunca. Naime, Banožić je u ponedjeljak, reagirajući na Selakove ranije kritike, insinuirao da je bivši pilot, dok je još bio u JNA, sudjelovao u granatiranju njegovih Vinkovaca.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs za Direktno je poručio kakone vjeruje da u takvim optužbama ima istine. “Ne znam za takve informacije, moram priznati. Bio bih nitkov od čovjeka kada bih rekao da Selak to jest ili nije učinio. Zašto se to nije iznosilo prije, to treba vidjeti. Ako se to dogodilo, vjerujte da to negdje mora biti zapisano. Uostalom, ako je Selak doista granatirao Vinkovce, trebalo ga je procesuirati 1992. godine, kada je došao ovdje, a ne sada. Očito je to priča ‘rekla-kazala’. Ja mislim da od toga nema ništa, budite sigurni da su naše službe dobro to pokrivale”, smatra Rojs, kojemu je žalosno što se ministar obrane i umirovljeni pilot prepucavaju preko medija.

‘Ovo prepucavanje je žalosno i sramotno’

“Ne mogu vjerovati da oni ovakav sukob vode javno, to je žalosno i sramotno. A i još gore od svega, kako će sada motivirati ostale pilote da se prijavljuju u Hrvatsku vojsku? Kod nas je manjak ljudi, ali kako da ih uopće motiviramo da se priključe kad se ovako ponašaju prema ljudima. Pa oprost je dobilo 20.000 četnika, a mi sada radimo ovo među sobom, to ne vodi ničemu dobrom. Mislim da se sada ovime žele dobiti neki politički poeni, ali narod će to kazniti na sljedećim izborima, vjerujte mi”, govori.

Rojsu nije drago vidjeti ni svađu između Banožića i predsjednika Zorana Milanovića. Kaže da to šteti ugledu Hrvatske vojske.

“Stanje u Hrvatskoj nije dobro. Pa u srijedu Srbi optužuju naše pilote koji su sudjelovali u Oluji da su bombardirali kolonu koja je bježala. Što su čekali oni do sada? Nimalo nije dobro stanje, a kod nas se u medijima prepucavaju ministar obrane i pilot, a prije njih Banožić i predsjednik Zoran Milanović. Ne može tako funkcionirati Hrvatska vojska. Zamislite što će ti mladići reći kada se tako prepucavaju dva vodeća čovjeka u vojsci?”, zaključio je Rojs za portal Direktno.

Teške optužbe ministra Banožića

Podsjetimo,  do najnovije verbalne prepirke Banožića i Selaka došlo je kada ministar obrane nije pozvao bivšeg pilota na obilježavanje 30. godišnjice preleta iz JNA. Bio je 15. svibanj 1992. kada su Selak i njegov kolega Ivica Ivandić s dva MiG-a doletjeli iz Srbije u Hrvatsku. Ivandić je sletio u Split, a Selak u Zagreb, na Pleso. Usprkos tome, MORH Selaka nije pozvao na postavljanje eksponata MiG-a u Divuljama u čast Ivandićeva preleta, opravdavši to time što je Selak svoj eksponat već dobio ispred vojarne na Plesu.

Nakon Selakove reakcije na nepozivanje, u kojoj je oštro rekao da “bi ga bila sramota biti u društvu onoga tko poziva”, Banožić je napao umirovljenog hrvatskog pilota.

“Također, imam pravo postavljati još neka pitanja koja neću postaviti. Iako, kao dijete proživio sam Domovinski rat u Vinkovcima. Preživio sam i same avionske napade koji su bili u tom trenutku na Vinkovce, pa čak i na našu obiteljsku kuću iz koje smo izašli netom kada ju je pogodila avionska granata. Ili, isto tako, kada je, nekoliko minuta kasnije, gotovo do polovice srušen samostan časnih sestara, gdje je bila većina ljudi iz ulice u centru grada.

Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je na gospodinu Selaku da objašnjava hrvatskim braniteljima kada se već postavlja ovako tvrdo u odnosu na svu povijest koju smo imali, koju smo danas imali prilike čuti od pukovnika Ivandića, na koji način se stvaralo HRZ i koja je uloga njih i zašto dandanas daje podršku. U konačnici, vidimo da kolege piloti daju jasnu podršku pukovniku Ivandiću samim ovim činom, odnosno predlaganjem projekta koji sam kao ministar imao čast poduprijeti’, rekao je Banožić.

Selak oštro odgovorio

Selak je na Banožićeve insinuacije da je ovaj bio među pilotima JNA koji su na početku rata napadali Vinkovce, odgovorio time da on ne bi gađao hrvatske ciljeve i da je Banožić “bolesni lažov”.

“Ako je ministar doista to rekao i ako je mislio na mene, onda on nije lažov, nego bolesni lažov. Nikad nisam letio iznad Vinkovaca i Vukovara, a da jesam, onda ne bi bilo pogođeno ono što je on spominjao, već bi naoružanje završilo u nekoj rijeci”, rekao je.