Site icon Dugopolje Portal

Savjeti za pripremu savršene piletine koja neće biti suha

Foto: Pixabay

Zdravstvene dobrobiti piletine su mnogobrojne, a još ako jedete isključivo bijelo meso dobro je znati da je puno proteina a sadrži jako malo kalorija, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje idealne tjelesne težine.

Piletina, kao i – puretina, je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa te vas uspavati. Bogata je retinolom, alfa i beta karotenom i likopenom, izvedene iz vitamina A i važne za zdravlje očiju.

Postoji puno načina kako se može pripremiti piletina, a od onoga što ostane od ručka često se može napraviti još jedno ukusno jelo. Prije nego se uputite u kuhinju kako biste pripremili jelo, pročitajte što kažu stručnjaci i pripremi piletine.

Pileći zabatak bolji je izbor od pilećih prsa

Većina će ljudi posegnuti za bijelim mesom, a ukusan i pristupačan pileći zabatak se često i ne primjećuje. Ne činite tu grešku! Iako ovaj komad mesa ima nešto veći postotak masnoće, upravo je zbog toga bogat okusima. Jeftin je to komad mesa i rijetko s njim nešto može poći po zlu u pripremi, dok se kod pilećih prsa to može dogoditi.

Mlijeko je neočekivani dodatak najboljem receptu za piletinu

Iako je kombinacija sastojaka malo neobična, jelo se lako priprema. Mješavina mlijeka, limuna, cimeta i kadulje savršeno se spaja, a ako ju dodate piletini tijekom pečenja u pećnici, pripremili ste piletinu koju nitko neće zaboraviti.

Pazite na tempertauru

Mnogi smatraju da je piletina gotova kada svi sokovi iz nje izađu van, kad meso više nije roze boje, a temperatura mesa je oko 165 stupnjeva. Fokus bi trebao biti na temperaturi, ako tu pogriješite, meso neće ispasti savršeno ukusno kako ste vi zamislili.

Od jednog pileta možete napraviti više jela

Ako kuhate za jednu osobu, pečeno pile može biti odgovor i na pitanje što ćete jesti navečer, ali i ujutro. Ako vam se ne da peći samo za sebe, danas su i u većim prodavaonicama dostupni već pečeni pilići. Možete tako od ostataka napraviti ukusnu salatu, dodati piletinu tjesteninama, napraviti sendvič ili ju dodati skuhanom rižotu.

Papir za pečenje je garancija dobro pečenog pileta

Pileća prsa ne sadrže masnoće i može biti dosta nezgodno pripremiti ih savršeno jer u kratkom roku mogu postati suha i potpuno izgubiti okus. No samo jedan komad papira za pečenje kojim se piletina prekrije prije stavljanja u pećnicu može uvelike promijeniti stvari jer će, recimo, zamijeniti kožicu koja se na ovom komadu mesa ne nalazi i tako ga zaštiti od isušivanja.

Prije zamrzavanja piletinu razrežite

Moguće da pripremate samo komade piletine, poput prsa, ali sigurno ste već i sami shvatili da je puno lakše pripremiti cijelo pile. Ali možda niste znali da ostatke termički obrađene piletine možete lako spremiti u zamrzivač i iskoristiti neki drugi dan. Preporuka je da komade mesa prethodni razrežete na sitnije komade kako bi se meso brže otopilo.

Razrežite pile prije pripreme

Pileća prsa su uvijek deblja na jednom kraju što znači da se neće ravnomjerno ispeći ili ćete ih morati pripremati nešto dulje. Ako komad mesa razrežete na manje komade, ono će se ravnomjerno peći, ali i brže.

Za pečeno pile nije potrebna posebna posuda

Anita M.

Exit mobile version