23/06/21

Simone Sorini Syrenarum održali koncert „Musica Sacra – Musica Viva“

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Jučer je u prekrasnom ambijentu stare crkve sv. Mihovila u Dugopolju održan koncert „Musica Sacra – Musica Viva“. Posjetitelji lijepo popunjene crkve uživali su u nastupu talijanskog sastava Simone Sorini Syrenarum, čiji su članovi Simone Sorini (vokal, lutnja) i Claudia Viviani (vokal). Nakon njih u istom tonu nastavila je i lokalna vokalno-instrumentalna skupina „Šušanj“.

Kako je naglasila voditeljica programa Marijana Botić-Rogošić, koncerti naziva “L’arte di cantare al liuto nel rinascimento tra Italia e Croazia” je izvedba kojom se želi predstaviti glazba za lutnju i glas talijanskih i hrvatskih autora i to prvenstveno onih glazbenika renesanse koji su na određene načine profesionalno bili nositeljima kulturne suradnje između Venecije i najvažnijih središta istarske i dalmatinske obale tijekom 16. stoljeća. Među njima su Francesco Bossinensis (Franjo Bosanac), Andrea Antico da Montone (Andrija Motovunac), Gabriello Puliti, Jacopo Gorzanis, Bartolomeo Trombocino.

U prvom dijelu programa Simone Sorini Syrenarum izveli su skladbe „Zeprhiro spira“ Bartolomea Tromboncina i Francesca Bossinensisa. Zatim dvije pjesme Andrea Antico da Montone naziva „Senza te scara Regina“ i „Non tardare o Diva mia“. Uslijedili su komadi „Questi capelli d`or“ Jacopa Gorzanisa i „Amor e fatto a punto“ Gabriella Pulitia. Izvedba je završila jednim od dva sačuvana soneta koje je Marko Marulić napisao na talijanskom jeziku, uglazbljenim u skladu s praksom izvođenja soneta uz glazbenu pratnju, ranog 16. stoljeća. Taj posljednji komad je prava naznaka i uvod u novi istraživački projekt o vezama talijanske i hrvatske kulture tijekom renesanse, predstavljanje kojeg se očekuje sljedeće godine u Splitu.

Nakon talijanskog sastava na pozornicu je izašao lokalni VIS „Šušanj“. Oni su predstavili glazbenu baštinu tradicijskog pučkog pjevanja raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su se stoljećima zadržali na ovim prostorima. Glazba koja korijene vuče iz prošlosti ostala je „živa“ i dan danas.

Nastup VIS „Šušanj“ bio je drugi dio programa. Prvi komad izveo je Oliver Rogošić koji je na fruli odsvirao „Divnoj dakle/Klanjam ti se smjerno“, a kasnije u programu na guslama odsvirao i otpjevao skladbu „Prepiranje neba sa zemljom“. Nakon njega ženske članice VIS „Šušanj“ otpjevale su „Otče naš iže jesi na nebesah“ (pučka, Nin), „Zdravo Majko Djevice“ (pučka, Dalmacija), „Potamnjele oči moje“ (pučka, Korčula), „Istekla je iza gore“ (pučka, Brač), „O Marijo majko“ (pučka, Rogotin), „Pivčići pivaše, Mariju buđaše“ (pučka, Rama), „O Marijo bolne duše likarijo“ (pučka, Bosna) i „Rano rane tri Marije“ (pučka, Hercegovina).

Na kraju su sve prisutne iznenadili i oduševili osmogodišnja Karla Rogošić, koja je s ocem Oliverom Rogošićem, kao zahvalu Simoneu Soriniju i Claudiji Viviani izvela skladbu Simone Sorini Syrenarum sastava na talijanskom jeziku.

Koncert „Musica Sacra – Musica Viva“ dio je programa Dvigrad festivala koji se već čitav niz godina u organizaciji Udruge Prosoli održava u istarskom gradiću Kanfanaru. Kao dio tog festivala spomenuti koncert se drugu godinu zaredom održao i u Dugopolju. Ovaj jedinstveni festival rane srednjovjekovne i renesansne glazbe svojim visokim pokroviteljstvom prate Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, Papinski institut za sakralnu glazbu u Rimu i Ministarstvo kulture RH.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img