18/06/21

Sindikati bi htjeli zabraniti rad nedjeljom za određene poslove, no poslodavcima to ne odgovara

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U javnosti se ponovno aktualizirala priča oko reguliranja rada nedjeljom.

Uobičajeno dvije struje – sindikati koju uglavnom zagovaraju neradnu nedjelju ili adekvatno plaćeno i poslodavci koji kažu da se nedjeljom radi i u puno bogatijim zemljama nego li je naša.

U javnosti se po treći put aktualizirala priča oko reguliranja rada nedjeljom. Sindikati tvrde – zabranili bi rad nedjeljom za neka odabrana zanimanja, poput blagajnice u trgovačkim lancima.

“Mi smo dali jedan prijedlog Vladi da trgovine ne rade nedjeljom, ali da poslodavac ima pravo izabrati određen broj nedjelja koje će biti radne i da to bude pravilo koje će svi poštivati”, kazala je u emisiji TNT Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Međutim, poslodavcima ovaj prijedlog ne odgovara. Tvrde, dvaput je ishitreno donesen Zakon i napravljeno je puno štete.  “Mislim da u zemlji koja je siromašna, u kojoj radi oko 51 posto radno aktivnih, dok je u razvijenim zemljama to 70 posto i u zemlji koja inače zaostaje za prosjekom EU potpuno pogrešno zabranjivati i uopće preregulirati mogućnost rada”, kazao je u emisiji TNT Slobodan Školnik, predsjednik uprave trgovačkog lanca Emmezzeta.

Sindikati pak ustraju na rješenju rada i radnog vremena u trgovini i pozivaju se na na Europski savez za slobodnu nedjelju. I jedni i drugi slažu se oko toga da je sve stvar dogovora. No, ako se odluči preregulirati rad i smanjiti gospodarska aktivnost, to će utjecati na usluge poslodavaca i na strane investitore, upozoravaju poslodavci.

No ono što je društvu u cijeloj priči bitno, svakako je cijena satnice rada nedjeljom. Zakon o radu nalaže da se nedjeljni rad plaća više. No ne i koliko. Iz HUP-a poručuju – podržali bismo prijedlog propisivanja minimalne satnice.

Iz Vlade ne dolazi ništa konkretno. Još od Vijeća za revitalizaciju prije 2 mjeseca, radi se na analizama kako bi se, u sklopu Europske direktive o radnom vremenu, pronašao odgovarajući model za ograničavanje rada nedjeljom, za N1, piše Mateja Dominiković.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kerum tvrdi: Mi ćemo s HDZ-om i MOST-om imati većinu u Gradskom vijeću u ponedjeljak, a novi predsjednik bit će Josip Markotić! Grković: To...

– Mi ćemo u ponedjeljak imati većinu u Gradskom vijeću sa 16 ruku. HDZ ima devet, HGS ima četiri...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img