13 C
Split

Sljedećih dana južina, te iznadprosječna toplina, a ponegdje i obilna oborina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Osim prilagođavanja vremenu zbog pomicanja kazaljki, sljedećih ćemo se dana, ako već nismo – morati naviknuti i na južinu, i na iznadprosječnu toplinu, a ponegdje i na obilnu oborinu. Nadajmo se samo – ne i rekordnu, kakvu smo već mjestimice imali početkom mjeseca.

Nedjelja – vjetrovito, relativno toplo, ponegdje obilnija kiša

Na jak i olujan vjetar treba računati i u Dalmaciji zbog čega će biti teškoća, posebice u prometu. Problemi su mogući i zbog lokalno jakih i obilnih pljuskova, osobito u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka od 19 do 23 °C.

Podjednako, relativno toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti vrlo vjetrovito, uz povremenu kišu i grmljavinu. Zbog obilne kiše, posebice poslijepodne i navečer, te visokih valova, bit ćeproblema u pojedinim uvalama i lukama.

Novi tjedan – relativno toplo, osobito u početku i vjetrovito, ponegdje i kišovito

Na Jadranu također do utorka vrlo vjetrovito, u ponedjeljak i uz orkansko jugo i južni vjetar, a mjestimice obilnijih pljuskova bit će i u ponedjeljak i u utorak, ali uglavnom u Dalmaciji. Srijeda donosi prolazno smirivanje i uglavnom suho vrijeme, a zatim uz južinu i u nastavku će tjedna vjerojatno biti promjenljivo.

DHMZ – mjestimice obilne oborine, jaki i olujni vjetar

Započela je promjena vremena s kojom će idućih dana na području Hrvatske, ali i okolnih zemalja biti mjestimice obilne oborine, jakog i olujnog vjetra. Zbog doline u polju geopotencijala (slika 1.) koja će se spustiti sa sjevera Europe duboko u Sredozemlje, čak do Afrike, nad naše će predjele idućih nekoliko dana pritjecati izrazito vlažan, topao i nestabilan zrak u kojem će biti i povećana koncentracija pijeska.

Kiša, ponegdje blatna, bit će češća i obilnija na Jadranu i u gorskim predjelima. Obilnija oborina je na širem riječkom području moguća već danas i u subotu, ali u nedjelju, ponedjeljak i utorak velike količine kiše bit će duž većeg dijela Jadrana, u gorskom području te unutrašnjosti Dalmacije. Tih dana u 24 sata može lokalno pasti i više od 70 litara kiše po četvornom metru, no važno je naglasiti da u razdoblju od nedjelje do utorka ukupna količina oborine ponegdje može biti veća od srednje mjesečne. Dakle, na pojedinim lokalitetima može pasti i više od 200 litara po četvornom metru. Povremene će kiše biti i u sjevernim kopnenim krajevima, no ne tako obilne kao na Jadranu i u gorju.

Obilna oborina koja će pasti u kratko vrijeme, u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, može mjestimice izazvati bujične poplave na području uz Jadransko more i zaleđu što uključuje Gorski Kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe.

Uslijed izražene grmljavinske aktivnosti mogući su i kraći prekidi u opskrbi električne energije.

Biometeorološka situacija

Sljedećih nekoliko dana će utjecaj vremena na ljude biti vrlo nepovoljanVisoka temperatura zraka i jako izraženo jugo, kao posljedica utjecaja ciklone, mogu kod meteoropata izazvati umor, razdražljivost, glavobolju i bolove na mjestima ranijih ozljeda. Kako će slična vremenska situacija potrajati nekoliko dana, moguć je loš san, pa će umor tijekom dana biti jače izražen. Svima se preporuča izbjegavanje suvišnih napora, a kroničnim bolesnicima osobito da se pridržavaju savjeta liječnika i uzimaju propisanu terapiju. Ovisno o razvoju vremenske situacije, u utorak je moguće slabljenje nepovoljnog utjecaja, što u tom slučaju znači slabljenje tegoba i blago poboljšanje općeg stanja kod većine ljudi.

Izvor: HRT i DHMZ

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img