23/06/21

Snižavanje PDV-a: Od Nove godine jeftinije cijene za lijekove bez recepta

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Kako neslužbeno saznajemo, Vlada će na današnjoj sjednici predložiti sniženu stopu PDV-a i na njih, a još nismo uspjeli potvrditi hoće li PDV biti pet posto ili 13 posto. Oko toga su se i sinoć lomila koplja.

Ova izmjena je sinoć raspravljana na užem kabinetu i u zadnji tren bi trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje. Tako će PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. A sada će niži PDV biti i na lijekove

Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirali kod ministra financija Zdravka Marića na ovo sniženje i isticali su da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi pet posto, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25 posto.

Hrvati su inače po istraživanjima jedni od najvećih potrošača na lijekove. Bezreceptno kupe oko 600 milijuna kuna lijekova godišnje, a i državna agencija HALMED upozorila ove godine na pošast kupovine lijekova nakon što građani konzultiraju “doktora Googla”. Upozorili su da je to i pogrešan način.

Ali takvi lijekovi će sada postati još dostupniji zbog niže cijene, piše 24sata.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img