Srbijanski MiG-ovi neusporedivi su s avionima koje mi kupujemo, nebo i zemlja u korist Rafalea!‘

0
Foto; HRT

Bio sam sklon nabavi F16 Barak s obzirom na to da znam kakve su njegove mogućnosti i karakteristike, kaže Gordan Akrap

Što posjet predsjednika Emmanuela Macrona donosi Hrvatskoj? Je li osigurana francuska potpora za ulazak u šengenski prostor? Može li kupnja Rafalea ugroziti strateško partnerstvo sa SAD-om? Hoće li nam se otvoriti tržište sedmog gospodarstva svijeta? Je li nakon odlaska Angele Merkel Macron najutjecajniji političar u Europskoj uniji? Gosti HTV-ove emisije Otvoreno u kojoj se govorilo o ovim pitanjima bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivša ministrica obrane Željka Antunović, stručnjak za sigurnost Gordan Akrap i direktor HS produkta Željko Pavlin.

Obuljen Koržinek: ‘Pozicioniranje Hrvatske i Francuske kao partnerske zemlje’

Ministrica Obuljen Koržinek govoreći o potpisivanju strateškog partnerstva Francuske i Hrvatske rekla je kako je prvi takav sporazum potpisan 2010. godine u okolnostima kad smo bili kandidatkinja za članstvo u EU.

– Taj je sporazum značio veliku podršku, pa i u javnosti promjenu percepcije o odnosima Hrvatske i Francuske. Danas, 11 godina kasnije, Hrvatska, država članica EU, prošle godine predsjedala je EU-om u trenutku najveće krize, potpisuje novi sporazum o strateškom partnerstvu koji smo danas usvojili na Vladi pa je on i javno dostupan. On daje jedan širok presjek tema, ne samo bilateralnih, nego smo se odlučili na stratešku suradnju oko europskih tema – i sigurnosnih i gospodarskih, klimatske promjene, digitalna tranzicija. Zatim tu je unaprjeđenje bilateralnih odnosa u svim područjima – gospodarstvo, sigurnost, vojna suradnja, obrazovanje, kultura itd. Sporazum ima važan dio koji se tiče i naše suradnje u međunarodnim organizacijama. Obje zemlje su posvećene ne samo daljnjem jačanju EU, nego i snažno zagovaramo multilateralizam, međusobna podrška u tim pitanjima.

Na opaske nekih da je to trgovački odnos – mi njima milijarde za Rafale, a dobijemo ulazak u Schengen i potporu za eurozonu – ministrica je rekla:

– Naravno da to nije trgovina, to bi bilo banaliziranje. Puno je u javnosti govoreno o tome na koji je način došlo do odluke o kupnji aviona. Sporazum je puno širi, on otvara mogućnosti i puno angažiranije suradnje u svim drugim područjima. On vrlo jasno pozicionira Hrvatsku i Francusku kao partnerske zemlje koje zajednički žele raditi na stabilnosti i razvijati sigurnosnu suradnju u okviru EU i u odnosu na sve izazove koji nas okružuju. Sporazum otvara jedno novo razdoblje i svjedoči o vrlo dobrim odnosima koji su izgrađivani kroz sve ove godine, diplomacijom, angažmanom kroz europske institucije i uspjehom naših gospodarstvenika i francuskim investicijama – rekla je ministrica.

– Pamtimo život iz 1991. godine, određenih pozicija i odluka tadašnje francuske politike. Međutim, ne smijemo zanemariti da su u Francuskoj uvijek postojali političari i intelektualci koji su izrazito zagovarali hrvatske stavove i za vrijeme Domovinskog rata i kasnije. Tranzicija, odnosno i službene politike, počela se intenzivno događati krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih i mogli smo pratiti na koji se način mijenja taj smjer te je prvim strateškim sporazumom iz 2010. razdoblje nekih dilema o odnosima Hrvatske i Francuske zatvoreno. Danas smo mi partneri za europskim stolom, Francuska je jedna od država koja je priznala važnu ulogu predsjedanja Hrvatske EU-om tijekom ogromne krize gdje smo preuzeli liderstvo – rekla je Obuljen Koržinek.

Bivša ministrica obrane Željka Antunović rekla je o nabavi Rafala kako je potpuno nebitno što o tome misli.

– Smatram da bi se mogli obraniti i bez MIG-ova i bez Rafala ako imamo dovoljno obučenu i motiviranu vojsku. Međutim, ovo je ipak nešto što obilježava hrvatsku politiku kroz dugo razdoblje. Mi smo čudan narod i čudna zemlja, pa vjerojatno onda imamo i malo specifične političare. Da je netko rekao prije 15 godina da nam ne treba ratno zrakoplovstvo i da ćemo to ukinuti, mislim da bi se digla revolucija u Hrvatskoj. Danas kad smo kupili 12 borbenih zrakoplova koji su nam nužni jer su postojeći neupotrebljivi, čujemo puno glasova protiv toga. Za obrambene sposobnosti Hrvatske jako je bitno da se vodi dugoročno. Francuzi znaju kako će usmjeravati svoje zrakoplovstvo sve do 2060. godine, a mi iz mandata u mandat, pa čak i unutar mandata mijenjamo svoje prioritete. Drago mi je da je konačno realizirana nabavka tih aviona – rekla je Antunović te dodala kako je bitno kako ćemo nastaviti upravljati avionima i kako ćemo iskoristiti u najboljem interesu Hrvatske sporazum o partnerstvu jer ono podrazumijeva dvosmjeran odnos.

Akrap: ‘Srbijanski MIG-ovi neusporedivi su s Rafalima koje kupujemo’

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap rekao je kako ne zna što stoji u ugovoru te dodao da će se to doznati.

– Mi smo članica EU-a i NATO-a i to je manevarski prostor u kojemu trebamo funkcionirati. Ne trebamo mi vezivati naše poslovne aktivnosti, pitanje izvoza u neku državu s određenim poslovnim potezima kao što je ovaj – rekao je Akrap u Otvorenom.

Smatra da se Amerikanci neće naljutiti što nismo kupili F16.

– Osobno sam bio sklon nabavi F16 Barak s obzirom na to da znam kakve su njegove mogućnosti i karakteristike. Prvi natječaj je bio izuzetno transparentan, možda i previše transparentan jer se u svakom trenutku znalo sve. Postoji javna nabava, zna se koliki je proračun koji možemo izdvojiti i koje su karakteristike i to je definirala struka, a ne javnost. Skupile su se pametne glave u MORH-u i rekle trebamo to i to te je politika i struka odlučila – rekao je Akrap.

Na pitanje mijenja li se Rafalima ravnoteža snaga na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Europi, Akrap je rekao kako to povećava naše manevarske i strateške sposobnosti.


Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here