Stigla je jesen, hladniji dani ometaju radove u polju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nakon obilja vrućih dana, konačno je osjetno zahladilo. Temperature zraka spustile su se i za više od 10ᵒ C. Pojavom hladnih jutra s minimalnom temperaturom zraka nižom od točke smrzavanja završilo je vegetacijsko razdoblje mnogih poljoprivrednih kultura. Minimalna temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Osijeku i Slavonskome Brodu na 0ᵒ C, Zagrebu i Križevcima na -1ᵒ C, a u Gospiću i na -2ᵒ C. I tako, već početkom ove jeseni stigao nam je i prvi jesenski mraz.

Vlažnost tla ponegdje se popravila pa je tlo na nekim lokalitetima umjereno vlažno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana palo na istoku Hrvatske 8 mm (Županja) do 24 mm (Daruvar), zapadu 21 mm (Varaždin) do 29 mm (Zagreb), u gorju 15 mm (Gospić) do 30 mm (Ogulin), Istri 3 mm (Poreč) do 17 mm (Pazin), a u Dalmaciji 1 mm (Šibenik) do 6 mm (Split) oborine. No, uskoro će tlo ponovno biti relativno suho.

U danima koji dolaze utjecaj anticiklone će jačati. Dani će biti suhi, ali pretežno oblačni. U kotlinama, unutrašnjosti te u gorju ponovno je moguća pojava slabog mraza. I zato savjetujemo da se povrtlarske kulture što brže pokupe s oranica. Najtoplije će biti u petak kad će maksimalna temperatura zraka na sjeverozapadu narasti do 20ᵒ C, a na istoku zemlje i do 21ᵒ C. Uzduž Jadrana očekujemo da će maksimalne temperature narasti i do 24ᵒ C.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo lagano zahlađenje, odnosno pad temperature zraka. Oborine očekujemo u gorju te uzduž Jadrana. Dakle, berba mandarina neće se moći obavljati.

Poteškoće ne samo u prometu, nego i u obavljanju poljodjelskih radova uzduž Jadrana, ovih će dana stvarati jaka i olujna bura. Njezino slabljenje očekujemo u petak. Uvjeti za rast gljiva, idućih će dana biti nepovoljni. Savjetujemo da se odlazak u šume planira u dane vikenda.

Ljubiteljima ribolova savjetujemo da suhe i pretežno oblačne dane što više iskoriste za aktivnosti uz obale jezera i rijeka. Padom temperature zraka i temperatura vode polako će opadati. Uspješnost ribolova bit će znatno umanjena, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Mislav Bago dobio koronu, kako će Nova tv pratiti izbornu noć

Jedno od neizostavnih TV lica svih izbora zasigurno je Mislav Bago. No ove nedjelje poznati voditelj po prvi put...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img