Stigla je jesen, hladniji dani ometaju radove u polju

0
0
Foto: Pixabay

Nakon obilja vrućih dana, konačno je osjetno zahladilo. Temperature zraka spustile su se i za više od 10ᵒ C. Pojavom hladnih jutra s minimalnom temperaturom zraka nižom od točke smrzavanja završilo je vegetacijsko razdoblje mnogih poljoprivrednih kultura. Minimalna temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Osijeku i Slavonskome Brodu na 0ᵒ C, Zagrebu i Križevcima na -1ᵒ C, a u Gospiću i na -2ᵒ C. I tako, već početkom ove jeseni stigao nam je i prvi jesenski mraz.

Vlažnost tla ponegdje se popravila pa je tlo na nekim lokalitetima umjereno vlažno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana palo na istoku Hrvatske 8 mm (Županja) do 24 mm (Daruvar), zapadu 21 mm (Varaždin) do 29 mm (Zagreb), u gorju 15 mm (Gospić) do 30 mm (Ogulin), Istri 3 mm (Poreč) do 17 mm (Pazin), a u Dalmaciji 1 mm (Šibenik) do 6 mm (Split) oborine. No, uskoro će tlo ponovno biti relativno suho.

U danima koji dolaze utjecaj anticiklone će jačati. Dani će biti suhi, ali pretežno oblačni. U kotlinama, unutrašnjosti te u gorju ponovno je moguća pojava slabog mraza. I zato savjetujemo da se povrtlarske kulture što brže pokupe s oranica. Najtoplije će biti u petak kad će maksimalna temperatura zraka na sjeverozapadu narasti do 20ᵒ C, a na istoku zemlje i do 21ᵒ C. Uzduž Jadrana očekujemo da će maksimalne temperature narasti i do 24ᵒ C.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo lagano zahlađenje, odnosno pad temperature zraka. Oborine očekujemo u gorju te uzduž Jadrana. Dakle, berba mandarina neće se moći obavljati.

Poteškoće ne samo u prometu, nego i u obavljanju poljodjelskih radova uzduž Jadrana, ovih će dana stvarati jaka i olujna bura. Njezino slabljenje očekujemo u petak. Uvjeti za rast gljiva, idućih će dana biti nepovoljni. Savjetujemo da se odlazak u šume planira u dane vikenda.

Ljubiteljima ribolova savjetujemo da suhe i pretežno oblačne dane što više iskoriste za aktivnosti uz obale jezera i rijeka. Padom temperature zraka i temperatura vode polako će opadati. Uspješnost ribolova bit će znatno umanjena, piše agroklub.com.