Što je plan snimanja, koji planovi postoje i kada se koriste

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U ovoj epizodi male škole medijske pismenosti naučite što su total, srednji plan, blizu, krupni plan i detalj te koje im značenje možete pridati.

Plan je udaljenost kamere od objekta snimanja. Vrste planova ovise o tome koliko smo blizu ili daleko osobi, događaju ili stvari koju snimamo, objašnjava novinarka Petra Kovačević u prilogu Televizije Student, snimljenom za stalnu rubriku Mala škola medijske pismenosti u emisiji Akademska četvrt.

Total ili opći plan daje puno informacija o okolini objekta kojega snimamo. Srednji plan, koji prikazuje osobu od glave do pete, najbliži je načinu na koji doživljavamo svijet i događaje u našoj okolini. Srednji plan snimljen do koljena naziva se američki plan, jer se često koristio u američkim vesternima. Plan u kojem je osoba snimljena do pojasa, naziva se blizuKrupni plan, kod kojeg lice ili glava osobe ispunjavaju kadar, koristi se da bi se istaknula nečija važnost ili prikazale emocije. Detalj se snima iz velike blizine i, budući da ne daje odgovore na pitanja kada ili gdje, često se koristi za prijelaz na sljedeći kadar, navodi medijskapismenost.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img