Što je zapravo ‘prešutni minus’ kojeg pojedine banke nude?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Klijentima PBZ-a ovih dana stigla je obavijest kako banka od 1. prosinca u svoju ponudu uvodi uslugu prešutnog prekoračenja. Kod nekih je to izazvalo zbunjenost i nedoumicu. Što to konkretno znači?

Suštinski sve ostaje isto, kao i kod dosadašnjeg dopuštenog minusa, jedino što će se on zvati ‘prešutni’ i bit će jednostavniji za ugovaranje.

Iz PBZ-a su za tportal objasnili kako su u izmjene išli zbog usklađivanja s novim propisima.

‘Novi propisi uređuju prekoračenje kao uslugu povezanu s računom za plaćanje, a koji su usklađeni s pravnom stečevinom EU-a, kao što su Zakon o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu i Odluka HNB-a o najreprezentativnijim uslugama povezanima s računom za plaćanje. PBZ je prilagodio i svoj model prekoračenja po računu na način da klijentima od 1. prosinca stavlja na raspolaganje prešutno prekoračenje’, poručili su iz banke.

Funkcionalnosti prešutnog minusa vrlo su slične kao i kod ugovorenog (dopuštenog) prekoračenja, samo je način odobravanja, tvrde iz PBZ-a, jednostavniji i prilagođen novim regulatornim zahtjevima.

Kao i dosad, klijenti će sami moći odlučiti hoće li ili neće koristiti prešutno prekoračenje.

Prešutno prekoračenje već prije su uvele neke druge banke, poput Erstea, OTP-a i Zagrebačke banke.

Kod Zagrebačke i Erstea maksimalni prešutni minus iznosi 50.000 kuna. Godišnja kamatna stopa je u Zagrebačkoj banci od 9,35 posto do 9,40 posto, dok je u Ersteu 9,09 posto, piše tportal.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img