Sučeljavanje kandidata za čelno mjesto Splita: Bez sadržaja, vizije, rješenja,..; Puljak: “Jesam, pjevao sam ustaške!”

  0
  43

  U emisiji OTVORENO hrvatske televizije gostovali su  Ante Franić – SDP, Željko Kerum – HGS, Vice Mihanović – HDZ, Jakov Prkić –  Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo, Nova ljevica, Ivica Puljak – Centar, Branka Ramljak – kandidatkinja grupe birača. Emisiju je uredio i vodio Mislav Togonal. 

  Što će kandidati napraviti za budućnost Splita?
  Franić: Ja kao budući gradonačelnik donosim iskustvo, obrazovanje, iskustvo u privatnom sektoru. Želim napraviti prvi razvojni iskorak našeg grada, idem u projekte POS-ovih stanova u Hercegovačkoj i na Sirobuji, tu je izlaz u ulaz u luku, treba pomoći umirovljenicima, izgradnja škola, tu su i komunalni projekti. Treba pomoći i turističkim djelatnicima.

  Kerum: Da bi se veliki projekti radili, treba imati većinu u Gradskom vijeću. Ako me građani izaberu, prvo ću riješiti Sajam nautike početkom šestog mjeseca te Sajam developera, a potom dolazi Ultra. To je šušur koji nam je potreban. Iza toga idu vrtići, škole i sve ostalo. Sve se to tiče većine u Gradskom vijeću.

  Mihanović: Projekata ima puno, izdvojio bih promet i rješavanje pitanja gužvi, tu je i problem parkinga. Povećat ćemo naknadu za prvorođeno dijete na 4 tisuće kuna i uvesti status roditelj-odgajatelj za četvero i više djece.

  Prkić: Širenje pješačkih zona, guranje prometa van centra, snižavanje cijene javnog gradskog prijevoza koji u konačnici treba biti besplatan. Sadnja 25 tisuća stabala, uređene zelene površine u svakom kvartu te početak gradnje stanova za najam za mlade obitelji da ne sele van grada. Osim Marjana nemamo zelenih zona.

  Puljak: Uvest ćemo komunalni red i temeljito očistiti grad. Treba građanima pomoći da prebrode ovu krizu. Potom ćemo pokrenuti gradnju garaža. 

  Ramljak 
  je replicirala Puljku: Ovo o garažama, ovo je pitanje bilo i u prethodnom sazivu, vijećnici su to mogli staviti na dnevni red, a nisu. Tko god dođe na čelo Grada, mora tu strategiju donijeti ove godine.

  Ramljak: Nova organizacija način i stil rad administracije i gradskih poduzeća. To je preduvjet za sve ostale poslove koji se mogu raditi u Gradu. Ti ljudi uz kvalitetnije upravljanje mogu dati bolje rezultate. Tu je i pitanje završetka ključnih ulica koje čekamo dvadeset godina da se završe.

  Problem prometa u gradu Splitu
  Kerum
  : Velika je to priča. Nije samo tema lokalne ceste gdje Grad treba rješavati, županija treba riješiti županijske, a država državne. Trebamo riješiti pitanje ulaza i izlaza iz grada, od Kaštela, preko Solina do Žrnovnice i Omiša. Treba napraviti silazak s autoceste u grad.

  Mihanović: U Splitu imamo samo dvije ulice završene u punom profilu, a to su Poljička i Ulica Domovinskog rata. Jednako je važan i izlazak iz gradske luke.

  Puljak: Svake godine se ponavljaju iste ulice. HDZ je to imao šanse riješiti u zadnje četiri godine, zašto se to nije riješili?

  Mihanović odgovara da su se stvari mogle riješiti, ali da su Puljakovi, kada je trebalo izglasati, da su napustili sjednicu.

  Franić: HDZ-u je bitno imati projekte, imati dokumentaciju, a nikada to završiti. Nemaju poslovnu logiku da to završe, ovo su liste želja. Te ceste oni ne mogu završiti. Ja sam u privatnom sektoru, radio sam autocestu prema Pločama, ja to znam riješiti.

  Ramljak: Naše građane zanima da im kažemo što mi mislimo učiniti za naše sugrađane da im grad bude bolji.

  Puljak: Mi svi obećajemo da ćemo završiti te sve ulice. Hajdemo ih završiti. Hajdemo se dogovoriti, kada bude prva sjednica Gradskog vijeća, hajdemo donijeti sve te odluke jednoglasno.

  Prkić: Svi veliki gradovi guraju promet van centra. To će se dogoditi i nama prije ili kasnije. Treba širiti pješačke zone, reorganizacija javnog gradskog prijevoza.

  Puljak: Promet u gradskoj luci je veliki problem. To se mora riješiti.

  Kerum: Ne može se riješiti pitanje gradske luke bez rješavanja istočne obale. To je najveći čvor. Najbrže i najkvalitetnije je rješenje tunel. 

  Ramljak: Imamo 110 tisuća automobila u Splitu, a trideset tisuća parkirnih mjesta. Trebalo bi na neki način fokus s automobila prebaciti na pješake, javni prijevoz, biciklističke staze, da na neki način dovedemo u poziciju balansa sve vrste prijevoza.

  Franić: Jasno je zašto imamo prometne probleme. Mi u gradskoj vlasti nemamo gradonačelnika i sposobne ljude da provedu projekte. Pravnici napišu natječaj, on se ruši šest, sedam puta i cesta koja je trebala biti gotova za pola godine, ona je gotova za četiri ili pet godina. Donijet ću efikasno upravljanje i dinamiku.

  Budućnost Hajduka i obnova stadiona na Poljudu
  Mihanović: Hajduk ima svoju Upravu i mišljenja sam da se politika ne treba miješati u vođenje Hajduka. Što se tiče obnove, dokumenti su spremni, aplicirat ćemo na fondove, vrijednost je 150 milijuna kuna, obnovit ćemo krov, instalacije, realizirat ćemo muzej Poljud i tematski park Hajduka. Za Hajduk je najvažnija financijska stabilnost, a rezultati kako budu.

  Prkić: Ovo se sve već kotrlja, što govori Mihanović, neovisno o tome tko će postati gradonačelnik. Treba model participativnog upravljanja kao u Hajduku, koristiti i u gradskim poduzećima.

  Puljak: Model upravljanja Hajdukom je dobar, treba dati mira i stabilnosti upravi da ostvari sportske rezultate. Politiku treba maknuti iz Hajduka.

  Ramljak: Složila bih se da je model “Naš Hajduk” dobar za funkcioniranje kluba. Došli su u vrijeme kada je bilo puno dugova, puno kostura je bilo u ormarima, ali smo kao prvi nadzorni odbor dobro obavili svoj posao. Što se tiče stadiona, imamo mehanizme da to možemo kvalitetno napraviti.

  Franić: Moj je stav da vlasništvo obvezuje, grad Split ne može stati sa strane. Treba grad pomoći, želim uvesti transparentne financije kako u Hajduku tako i u gradskim tvrtkama.

  Kerum: Treba obnoviti stadion, grad Split bi trebao ostati s 25% plus jedna dionica kao kontrola. Ljudima koji vode klub treba omogućiti bolje poslovanje te komercijalizaciju obnovljenog stadiona. Od prihoda od najma se može puno toga napraviti. S dobrim se prihodom mogu se pokrivati troškovi.

  Kako Split pretvoriti u cjelogodišnju turističku destinaciju?
  Prkić: Nama treba održivi turizam koji podrazumijeva da on nije jedini izvor prihoda. Moramo učiniti život bolji nama, a onda će biti i bolji turistima. 

  Puljak: Mi uvijek ponavljamo da turizam u Splitu nije problem nego prilika. Proširiti ga se može da se proširi i na zdravstvenog, znanstvenog, kulturnog, sportskog kongresnog turizma. Split ima sve te perspektive.

  Ramljak: U Splitu je u zadnjih deset, petnaest godina turizam rastao stihijski. Mi iz faze pandemije moramo prijeći u fazu razvoja. Cjelogodišnji turizam podrazumijeva da neke sezonske avionske linije koje danas imamo trebalo bi ih pretvoriti u cjelogodišnje, moramo proširiti ponudu u gradu, na kongresni i sportski turizam, a za to nam trebaju dvorane.

  Franić: Nažalost, kolege malo znaju o turizmu, pričaju floskule. Mi moramo gostima ponuditi da dolaze avionima, moramo subvencionirati letove. Kruzere trebamo pomaknuti na one mjeseci kada nije špica sezone i moramo planirati broj kruzera. To ću ja donijeti gradu Splitu.

  Franiću je replicirala Ramljak, te je kazala da je njezina Nezavisna lista imala tiskovnu konferenciji baš zbog turizma. Grad Split može biti jedna prava turistička destinacija.

  Kerum: Turizam se u Splitu dogodio kada sam ja bio gradonačelnik, otvaranjem Zapadne obale. Split ne može imati turizam van sezone bez dva velika događanja, jedno u proljeće, a jedno u jesen.

  Mihanović: Split ima odlične preduvjete ta kongresni, sportski i ostali turizam. Potrebno je uključiti strukovna udruženja i tako bi našli mjeru za grad.

  Puljak: Važno je zaštiti najvrjednije resurse grada Splita,a to su Dioklecijanova palača, te Marjan, jer turisti dolaze zbog stare gradske jezgre.

  Kerum: Moramo zaštiti male ulagače i hotelijere.

  Ramljak: Centar grada je pretvoren u apartmansko naselje.

  Mihanović replicira Puljku: Kad spominjete zaštitu Marjana, imali ste priliku na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, šteta što je vaša supruga izašla.

  Puljak mu odgovara: Na našoj listi je Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan, najveći borac za Marjan, predbacivati nama nešto je potpuno pogrešno.

  Kerum je replicirao Puljku: On je najveći kočničar Marjana. On ugnjetava privatne vlasnike na Marjanu.

  Mihanović je kazao da je on jedini primao naknadu za svoj aktivizam, a radio je za Društvo Marjan.

  Puljak je odgovorio da je on najveći borac za Marjan. Mi se ne bavimo privatnim zemljištima nego se bavimo gradom Splitom. 

  Kakva je budućnost platoa na Žnjanu?
  Puljak: Ja se nadam dobra. Ako meni građani daju povjerenje, mi ćemo završiti taj projekt. Važno je sačuvati javne sadržaje. Taj prostor treba izgraditi za građane Splita.

  Ramljak: Taj prostor izgleda kao mjesečeva površina. Vrijeme je da se pretvori u zeleni javni prostor, tamo zelenila nema. Čekali smo pune tri godine na papire. Projekt se mora završiti.
  Franić: Grad Split je uložio u plato Žnjana, i sada HDZ-ova vlast otima Žnjan Splićanima. Vlada Republike Hrvatske želi naplatiti koncesiju naknadu od Splita. Mi smo uložili novac, oni žele novac u Zagreb. Postoji opasnost da izgubimo Žnjan.

  Kerum: Od toga projekta treba odustati i treba poništiti natječaje, te provesti nove natječaje. Treba napraviti aquapark u koji će dolaziti cijela regija, to je turizam. Nažalost Split nema niti jedan aquapark.

  Mihanović: Žnjan treba biti plaža za Splićane. Projet Žnjan ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu.

  Franić je odgovorio Mihanoviću da plagijatore ne primaju u SDP.

  Prkić: Arhitektonski natječaj je napravljen i projekt treba dovršiti do kraja.

  Franić je replicirao Puljku na pjevanje ustaških pjesama i traži od njega odgovor je li to istina?

  Puljak mu je odgovorio: Znate sve, zna cijela javnost što sam pjevao. Je li vi zaista mislite da sam ja najveći problem ovog grada?

  Franić je Puljka optužio da je licemjer i da ima veliki ego.

  Puljak
   mi u je odgovorio da nije licemjer.  

  Selekcija otpada?

  Ramljak: Treba s građanima jasno komunicirati o tim stvarima. Ako se za tri godine ne nađe rješenje, a ne znam što je s Lećevicom, stalno se govori da je u nekom procesu, a ne znamo što se događa. Nisam za to da treba zabraniti Karepovac, za one građane koji nisu iz Splita. Treba imati rezervni plan.

  Franić: Lećevicu nije napravila vlast HDZ-a, a na Karepovcu imamo mjesta za četiri do pet godina. Mi moramo zaustaviti dovoz otpada iz ostalih mjesta u Split. To ću napraviti kao gradonačelnik.

  Mihanović: Znam što je s Lećevicom, pristigle su četiri ponude na javni poziv i one se trenutno ocjenjuju.

  Kerum: Slažem se da je realizacija išla sporo. Lećevica mora biti centar za cijelu županiju. Ne samo da bude odlagalište, nego i da taj otpad stvara neki prihod. S tim prihodom se mogu pokrivati razno razni projekti. Ništa se ne može napraviti preko noći. To tako treba raditi. 

  Prkić: Moramo osvijestiti građane da će se Karepovac završiti ako ne budemo povećali sortiranje.

  Mihanović: Da bi se produžio vijek trajanja na Karepovcu, moramo povisiti broj odvajanja otpada. Moramo uvesti sustav nadzora odvajanja. Unutar Karepovca treba organizirati sortirnicu. Bio otpad se ne smije odvoziti predaleko. dodatne sadržaj. Grad mora aktivno pratiti projekt Lećevice.

  Ramljak je replicirala Mihanoviću: Penalizacija će stići ovu državu.

  Puljak: Odvajanje otpada može se realizirati, možemo doseći tih željenih pedeset posto. Kroz edukaciju i mlade to možemo postići.

  Kandidati pozvali građane da izađu na izbore

  Franić:
   Izađite na izbore u što većem broju i dajte mi glas kao najmlađem gradonačelniku, kao jedinom kandidatu ljevice. Nemojte vjerovati ljudima koji pjevaju ustaške pjesme, a onda se ispričavaju. Izaći će još snimki ovih dana. Dokazao sam se u privatnom biznisu, imam cijeli tim. Imam volju i energiju, bit ću prvi gradonačelnik koji će napraviti značajni razvojni iskorak.

  Kerum: Pozivam sve građene Splita da izađu na izbore i da ne eksperimentiraju. Napravio sam puno humanitarnih akcija, besplatne knjige, dobra djela, ali nažalost, nakon četiri godine nisam ostao. Osjećam potrebu za drugi mandat, da napravimo sve što nismo tada, od umirovljenika, učenika, prometa, otpada i tunel Istočne i Zapadne obale.

  Mihanović: Vodio sam jednu pozitivnu kampanju, u njoj nisam nikoga vrijeđao. Ne zanimaju me prepucavanja, ne zanimaju me izlizane fraze da će Split biti centar svijeta. Centar svijeta ćete mi biti mi, moji sugrađani. Glasajte u nedjelju korektno.

  Prkić: Građani bi trebali izaći u što većem broju, samo velika izlaznost garantira manji utjecaj Keruma i HDZ-a. Građani trebaju znati kad glasaju da ne biraju anketari nego da glasaju oni sami. Svi oni koji su poljuljani i koji izaberu bolju varijantu lošijeg izbora i na kraju će ostati razočarani.

  Puljak: Ovi izbori su možda povijesna prilika da izaberemo gradsku upravu koja će okrenuti novu stranicu razvoja grada i pokazati da Split ima perspektivu i budućnost. Pozivam građane da ovim izborima završimo eru Keruma i HDZ-a i da Splitu pružimo drugu šansu. Da ljudi ne odlaze, nego da dolaze u Split, da gradimo drugačiji i novi grad.

  Ramljak: Imamo veliku priliku i pravo da možemo birati i biti birani. Pozivam vas da izađete i glasate za jedinu nezavisnu listu Mamić-Ramljak te za gradonačelnicu Branku Ramljak. Nudimo ne nova imena, nego sasvim drugačiji način funkcioniranja. Molimo vas da nam vjerujete. Neće biti isto. Izađite na izbore

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here