Foto: Unsplash

Snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom, plaćanje prislanjanjem telefona na POS uređaj i brojne druge danas uobičajene stvari nismo mogli raditi s telefonima prije 10 godina.

Toliko smo postali ovisno o telefonima i internetu da se više niti ne sjećamo kako je izgledao život offline i bez mobitela s kojim veliki broj ljudi spava, a neki ne mogu niti na WC bez njega. Napredak mobilne tehnologije je nevjerojatan i prije dvadesetak godina malo je tko mogao pomisliti da će uređaji s tipkama s kojima smo mogli telefonirati i slati SMS-ove, a ponekad se i spojiti na internet, postati toliko napredni.

Koliko su pametni telefoni napredovali tijekom desetljeća na izmaku najbolje možemo vidjeti ako usporedimo što možemo s mobitelima danas, a nismo mogli 2010. godine. Na stranici Digital Trends napravili su popis 10 takvih stvari koje su normalne s današnjim pametnim telefonima, a nisu nam bile dostupne početkom desetljeća, kada se zahuktala revolucija smartphonea.

Plaćanje s mobitelom

Za plaćanje računa u trgovinama, danas je dovoljno samo dva puta brzo dodirnuti tipku na smartphoneu (ili napraviti neki drugi jednostavan i brz korak), prisloniti ga na POS uređaj i račun je plaćen. Zahvaljujući podršci za beskontaktno plaćanje, kao i servisima poput Applea Pay i Googlea Pay, pametni telefon doista je postao novčanik uz koji nam u velikom broju trgovina, kafića i restorana, papirnati novac zaista nije potreban.

Prijevod u stvarnom vremenu

Aplikacija Google Translate za Android dostupna je još od 2010., no naravno velika je razlika u odnosu na aplikaciju koja je dostupna danas. Dok su na početku bile dostupne same osnovne mogućnosti, Google danas može prevoditi rečenice u stvarnom vremenu. Također, dostupne su i aplikacije koje prevode tekst koji gledate kroz kameru tako da pri putovanjima npr. svaki znak koji vidite na aerodromu, možete jednostavno i brzo prevesti tako što kameru telefon usmjerite prema tekstu.

Snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom

Razlika između fotografije snimljene s mobitelom prije 10 godina i danas nevjerojatna je. Neki telefoni danas imaju i po četiri stražnje kamere i optički zum, a po kvaliteti snimljenih fotografija ne zaostaju previše za profesionalnim uređajima. Ono što se prije činilo nemogućim je i snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom, što se ponajviše koristi za snimanje portretnih fotografija.

Pozivati Uber

Sada nam je uobičajeno i normalno pozvati taksi putem aplikacije samo s nekoliko dodira prstom po ekranu, no prije desetak godina prijevoz smo morali naručiti telefonskim pozivom. Naravno, tada nije bilo moguće ni pratiti kretanje vozila na kartama, što je danas također uobičajeno pa znamo točno kada naš taksi (ili npr. dostava putem Wolta ili Glova) stiže.

Bežično punjenje baterije

Bez potrebe za povezivanjem telefona s kabelom, dovoljno je samo postaviti telefon na posebnu podlogu i punjenje baterije će započeti. I to je opcija koja nam početkom desetljeća nije bila dostupna.

Razumijevanje kompleksnih naredbi

Zahvaljujući napretku umjetne inteligencije i glasovnim asistentima, telefoni i glasovni asistenti danas mogu izvršavati sve kompleksnije naredbe. Glasovnom naredbom tako se može podesiti alarm, poslati poruku, a telefon korisnike može obavijestiti o vremenskim prilikama, lokalnom prijevozu i slično. Također, s telefonima se danas mogu voditi razgovori sve sličniji razgovorima s ljudima jer oni shvaćaju kontekst razgovora pa se glasovnim asistentima ne morate konstantno obraćati, već oni znaju kada razgovarate s njima.

Kontrola pametne kuće

Sve je više uređaja u našim kućanstvima pametno – od zvučnika, žarulja do frižidera pa čak i brava. Svim tim uređajima možemo upravljati putem telefona, korištenjem posebnih aplikacija ili glasom, bez potrebe za ustajanjem kako bi npr. upalili svjetlo, odnosno pojačali grijanje ili klimu, sve iz udobnosti kauča ili s udaljenog mjesta dok još nismo stigli doma kako bi stan bio zagrijan/ohlađen kad stignemo.

Rezervirati stol za ručak ili večeru

Opcija koju je Google predstavio prošle godine, a nažalost još nije masovno raširena jest mogućnost rezervacije ručka ili večere (ili npr. frizera i slično) jednostavnom glasovnom naredbom. Kada Assistantu kažete da vam rezervira stol u restoranu, on će vas pitati datum i vrijeme kada želite jesti, a sve ostalo obavit će sam. Ako je potrebno, čak će i nazvati restoran i voditi razgovor s osobljem.

Igranje zahtjevnih igara

Hardverski, najjači modeli pametnih telefona danas su “zvijeri” na kojima se mogu igrati videoigre u kojima smo prije mogli uživati samo na snažnim računalima. U budućnosti čak ni sam hardver neće biti toliko važan jer s dolaskom servisa za streaming, čak i najzahtjevnije igre moći će se igrati i na slabijim telefonima.

Streaming 4K videozapisa

Na telefonima surfamo velikim brzinama – s dolaskom 5G mreža te će brzine biti još veće, a brži internet omogućuje nam, među inim, i uživanje u 4K sadržaju čiji streaming, s brzinama kakve smo koristili na početkom ovog desetljeća, ne bi bio moguć.