Foto: Pixabay

Nedavno je grupa švicarskih političara i računalnih stručnjaka započela inicijativu kojom žele zabraniti e-glasanje u Švicarskoj na najmanje pet godina jer smatraju da je glasanje elektroničkim putem nesigurno.Trenutačno skupljaju potpise te im je potrebno više od 100 tisuća potpisa kako bi započeli pravnu proceduru za zabranu glasanja preko interneta.

Vlada smatra ovakav način odabira zastupnika idealnim za brojne Švicarce koji žive u inozemstvu, no njihov je konačan plan da online glasanje postane službeni način glasanja, baš kao i ubacivanje listića u kutije.

Kako bi dokazali sigurnost sustava e-glasanja koji je razvija švicarska pošta, vlada je pozvala hakere i sigurnosne stručnjake iz cijelog svijeta za sudjelovanje u napadima na njihov sustav elektroničkog glasanja.

Prije napada potrebno je registrirati se, čime će dobiti pravno dopuštenje za napad na sustav, a registracijom ostvaraju pravo na nagrade u slučaju otkrivanja sigurnosnog propusta. Također, napadači moraju poštivati i određena pravila – ne smiju izvršavati napade s kojima bi se mogli dokopati osobnih podataka glasača i ne smiju napadati sustave pošte koji nemaju veze sa švicarskom poštom.

Pošta će pomoći hakerima i sigurnosnim stručnjacima tako što će tijekom određenog vremena isključiti neke sigurnosne postavke sustava kako bi se mogli orijentirati na napad na glavni sustav e-glasanja. Nakon otkrivanja propusta, prvo ga je potrebno prijaviti kompaniji SCRT SA koja će proučiti otkriveni propust i o njemu obavijestiti ljude zadužene za sigurnost sustava, dok će napadačima pripasti novčane nagrade koje se kreću od 100 do čak 50 tisuća dolara, ovisno o propustu koji su pronašli, prenosi Zimo.