13 C
Split

[FOTO/VIDEO] Talijanski „Cantore al Liuto“ Simone Sorini pjeva Marulića u Dugopolju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U srijedu, 5. rujna 2018. s početkom u 19:30, nakon večernje mise, u staroj crkvi sv. Mihovila u Dugopolju, drugu godinu za redom održat će se koncert „Musica Sacra – Musica Viva“ kojim se Dvigrad festival predstavlja u Dalmaciji. Dvigrad festival (Festival di Duecastelli) održava se već čitav niz godina u organizaciji Udruge Prosoli – Sveta Glazba iz Zagreba na području Istarske županije, osobito Općine Kanfanar u kojem se Dvigrad, veličanstveni spomenik graditeljske srednjovjekovne baštine Istre, nalazi. Ovaj jedinstveni festival rane srednjovjekovne i renesansne glazbe svojim visokim pokroviteljstvom prate Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, Papinski institut za sakralnu glazbu u Rimu i Ministarstvo kulture RH. Tijekom godina na njemu su se predstavila eminentna glazbena imena i vrsni glazbenici koji izvode djela rane srednjovjekovne i renesansne glazbe.

I ove godine u Dugopolju, u nastavku svoje trogodišnje suradnje i prijateljstva, koncertom „Musica Sacra – Musica Viva“ predstavti će se Simone Sorini Syrenarum iz Italije i lokalna vokalno-instrumentalna skupina „Šušanj“.

Renesansnu talijansku i hrvatsku glazbu sačuvanu do današnjih dana prezentirat će Simone Sorini (vokal, lutnja) i Claudia Viviani (vokal), članovi Simone Sorini Syrenaruma. Svoj koncertni program naslovili su “L’arte di cantare al liuto nel rinascimento tra Italia e Croazia” kojim žele predstaviti glazbu za lutnju i glas talijanskih i hrvatskih autora i to prvenstveno onih glazbenika renesanse koji su na određene načine profesionalno bili nositeljima kulturne suradnje između Venecije i najvažnijih središta istarske i dalmatinske obale tijekom 16. stoljeća. Među njima su Francesco Bossinensis (Franjo Bosanac), Andrea Antico da Montone (Andrija Motovunac), Gabriello Puliti, Jacopo Gorzanis, Bartolomeo Trombocino. Izvedba će završiti jednim od dva sačuvana soneta koje je Marko Marulić napisao na talijanskom jeziku, uglazbljenim u skladu s praksom izvođenja soneta uz glazbenu pratnju, ranog 16. stoljeća. Taj posljednji komad bit će prava naznaka i uvod u novi istraživački projekt o vezama talijanske i hrvatske kulture tijekom renesanse, predstavljanje kojeg se očekuje sljedeće godine u Splitu.

Odabranu srednjovjekovnu sakralnu glazbu s prostora Dalmacije i Bosne i Hercegovine, koja je transgeneracijskim prijenosom očuvana do današnjih dana na tim prostorima, izvest će članice i članovi Vokalno instrumentalnog sastava “Šušanj”.

 U videu pogledajte kako je bilo na "Musica sacra, musica viva" prošle godine

Tijekom boravka u Dalmaciji, osobito u Dugopolju, nastavno potpori Općine Dugopolje, Turističke zajednice Općine Dugopolje, Općine Klis, talijanski umjetnici su imali prigodu proširiti svoja znanja o kulturnom prostoru Dalmatinske Zagore kojeg i sami, snimanjem glazbenog video broja i na Kliškoj tvrđavi, žele promovirati. Nastavno benevolentnosti Centra Marulianum iz Splita te Muzeja grada Splita, približeni su im lik i djelo Marka Marulića i renesansnih umjetnika srednje Dalmacije. Osobito su zahvalni svećenicima i župljanima Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla apostola u Mostaru, odnosno crkve sv. Ivana Krstitelja u Rodoču te članovima KUD-a „Rodoč“ koji su rado sudjelovali i u organizaciji koncerata rane srednjovjekovne glazbe Europe u okviru Vrhbosna festivala proteklog vikenda u Hercegovini.

Sav niz suradnji kroz ovakvu kulturnu razmjenu ukazuje na neosporne kulturne veze kojima su temelje postavili i kulturni umjetnici renesansne na području Dalmacije, Istre, Bosne i Hercegovine i Italije.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img