Foto: Pixabay

Njemačka, Italija i Slovenija najvažniji su hrvatski gospodarski partneri.

Njemačka, Italija i Slovenija najvažniji su hrvatski gospodarski partneri. Pokazuju to podaci o uvozu i izvozu u prvih 10 mjeseci 2019. godine koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku. 

Ukupan izvoz Hrvatske od siječnja do listopada 2019., prema privremenim podacima, iznosio je 95,4 milijarde kuna. Istodobno je uvoz iznosio 155,9 milijardi kuna. To znači da smo 60,5 milijardi kuna “u minusu”, odnosno za taj iznos smo više uvozili nego smo izvozili.

Italija, Njemačka i Slovenija su na vrhu i po izvozu iz Hrvatske i po uvozu u Hrvatsku, samo što se malo razlikuju po redosljedu na te dvije ljestvice. 

Na čelu država u koje Hrvatska izvozi je Italija u koju smo u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezli robe i usluga u vrijednosti 13,2 milijarde kuna. Na drugom mjestu je Njemačka s 12,4 milijardi kuna. Na visokom trećem i četvrtom mjestu su dvije države bivše Jugoslavije, Slovenija s 10 milijardi kuna i BiH s 9,5 milijardi kuna. TOP pet država u koje izvozimo zatvara Austrija s 5,5 milijuna kuna u prvih 10 mjeseci prošle godine.

Najviše smo uvezli iz Njemačke 

S druge strane, na ljestvici država iz kojih najviše uvozimo je Njemačka s izosom od čak 24 milijarde kuna. To znači da smo gotovo dvostruko više uvezli nego smo izvezli iz Njemačke prošle godine. Na drugom mjestu po uvozu je Italija s 22,1 milijardu kuna, a potom slijedi Slovenija s 17,8 milijardi kuna. TOP 5 država iz kojih najviše uvozimo zatvaraju Mađarska s 13,2 milijarde kuna i Austrija s 10 milijardi kuna, pišu Vijesti.hr.