Trebamo li se brinuti zbog pesticida u voću i povrću i kako ih isprati?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Većina voća i povrća koje kupujemo tretirano je pesticidima, no teško je prepoznati kada se u njima uistinu nalaze otrovne kemikalije.

Maksimalne razine ostataka pesticida propisane su EU uredbom, a analiza hrane u Hrvatskoj provodi se svake godine. Ipak, neke namirnice tretirane su pesticidima više od drugih. Jesu li opasne i kako ih trebamo konzumirati?

Jabuke, jagode, kruške, rajčice, kupus i mrkva u samom su vrhu prema količini korištenih pesticida. Prema prošlogodišnjim analizama kod tih namirnica utvrđeno je prekoračenje maksimalno dopuštene razine ostataka pesticida.

“Za svaki pesticid na svakoj namirnici propisana je maksimalna dozvoljena količina pesticida i ona se ne bi smjela prekoračiti, ako se prekorači treba biti uklonjena s tržišta”, kaže Aleksandar Mešić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

“Bolje bilo kakvo pranje nego nikakvo, ali u slanoj vodi ima puno veći učinak nego u običnoj. Treba guliti svo voće i povrće koje se može guliti, jabuke, krumpir, mrkva obavezno”, objašnjava nutricionistica Petra Viličnik.

Pravila u proizvodnji su jasna i ako ih se proizvođači voća i povrća pridržavaju, potrošači bi trebali biti sigurni.

“Razdoblje od posljednje primjene pesticidsa i berbe ili žetve mora biti toliko da se ti pesticidi razgrade do te razine da nemaju nikakav rizik za naše zdravlje”, dodaje Mešić.

Prema analizama provedenim prošle godine, samo jedan posto proizvoda koji se nalaze na hrvatskom tržištu bilo je zdravstveno neispravno. Ipak, najvažnije je prije konzumacije namirnice dobro oprati, piše RTL.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img