U budućnosti svakoga očekuje personalizirana videoigra

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na tržištu ima na tisuće različitih videoigara. Različitog su žanra, ali i napravljene su za različite platforme. Što kad bi svaka videoigra imala milijun različitih inačica, prilagođavajući se svakom pojedinom igraču?

Upravo to može postati budućnost industrije videoigara. Naime, tim multidisciplinarnih istraživača na Sveučilištu Waterloo je identificirao 3 temeljne značajke prosječnog igrača videoigrica koje bi u budućnosti mogle pripomoći da igre budu prilagođenije i atraktivnije igračima.

Lennart Nacke i Gustavo Fortes Tondello su stvorili model BrainHex koji svakog pojedinog igrača procjenjuje kroz 3 kategorije koliko igrač voli:

– akcijske elemente
– estetiku i
– postizanje cilja u igri

BrainHex identificira temeljni tip igrača:  istraživač, osvajač, avanturist, socijalizator, organizator, preživjeli ili ostvarivač ciljeva.

“Ako se bolje razumije što ljudi vole i što za njih predstavlja videoigra, može se lakše odrediti kako da se primijene ti elementi u situacijama koje nemaju veze s videoigrama. Može se stvoriti sustav koji će biti ugodniji za samo korištenje, a ljudima će istovremeno pomoći da se osjećaju motiviranijima i uključenijima za postizanje ciljeva”, istaknuo je Tondello.

U svom istraživanju su se fokusirali na to što motivira igrače na igranje i što utječe na odluku nastavka igranja određene igre.

“Neki vole da je videoigra brza i prepuna rizika, a drugima je bitniji estetski faktor poput dizajna i grafike. Za neke je najbitnija dobra priča. Ako možemo napraviti sustav koji se prilagođava i mijenja ovisno o individualnim razlikama igrača, taj će sustav biti interaktivniji i atraktivniji za korištenje”, dodao je Nacke.

Iako je studija o ovome već objavljena, ona je samo prvi korak u stvaranju personaliziranih videoigara. Do prve takve igre će ipak morati proći još puno vremena.

Prije svega zato što će stvaranje toga biti mnogostruko kompleksnije od “konvencionalnih” videoigara kakve danas znamo, prenosi Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img