Pulski akvarij dobio je novog ljubimca, Srećka. To je prva beba raže rođena u nekom hrvatskom akvariju. S obzirom da je prvi, još se ne znaju do kraja ni zakonski okviri, što će biti sa Srećkom kad naraste.

“Beba je dobro, ima točno mjesec dana i lijepih 10 centimetara. Zove se Srećko i kada se smije, svi se smiju! To je njegov karizmatičan osmijeh koji je, naravno, primamio srca svih nas u akvariju, mislim cijele Hrvatske pomalo, a i šire, tako da taj njegov osmijeh nešto posebno, da”, rekla je Martina Benazić, biologinja u Aquariumu u Puli.

Poseban je i zato što je prvi u Hrvatskoj! Prva raža kamenica rođena u akvariju. Hrani se posebnim plaktonskim račićem kojeg su uzgojili u laboratoriju. Beba jede svakih sat vremena, ali još ne sama.

“Te male ražice i ti mali organizmi nisu još navikli recimo loviti hranu. Njemu smo je ponudili, ovo malo što pliva, to su mali mizerni račići, ali on još nije u mogućnosti loviti jer su mu recimo prebrzi, tako da za sada ih hranimo ovako”, ispričala je Matea Stankić, također biologinja.

U krevetiću do Srećka je šestero mlađe braće i sestara. Kada narastu, bit će prave naše raže kamenice, veće od pola metra. Ugrožena, ali ne i zaštićena vrsta.

“Hrskavičnjače su životinje kojima prijeti opasnost što se tiče nekrontroliranog izlova, ribolova, jer im treba jako puno vremena da se razviju kao takve”, istaknula je Marija Aleksandra Bel Dajković, voditeljica Aquarium Pula.

Kad Srećko naraste možda će završiti s nekim od braće u dubrovačkom akvariju. A hoće li na kraju završiti u moru?

“Pa za Srećka se radi u tom smjeru. Postoje razni programi EU za reintrodukciju, mi smo u pregovorima s ministarstvom, očekujemo neki rezultat ili pozitivan odgovor”, kažu iz akvarija.

Snašao bi se on, kažu, i na slobodi, u tom najvećem akvariju. Ali zasada mu je bolje da je još u jaslicama, među brižnim tetama, piše N1.