U kolovozu povećan broj noćenja, naša županija treća najuspješnija

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 15,7 milijuna turističkih dolazaka što je rast od pet posto više u odnosu na isto razdoblje lani, te 88,5 milijuna noćenja odnosno četiri posto više, dok je kolovoz bio tri posto bolji u dolascima i jedan posto u noćenjima, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica.

Radi se o podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru (sustav eCrew). Od spomenutih brojki za osam mjeseci strani turisti ostvarili su 14 milijuna dolazaka (rast od pet posto) i 78,2 milijuna noćenja (plus četiri posto), a poraste u dolascima za osam posto i noćenjima za šest posto ostvarili su i domaći turisti.

Tijekom osam mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri – 24 milijuna, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 16,6 milijuna te 16,2 milijuna na Kvarneru. Na kontinentu, ne uključujući Zagreb, registirano je 774.000 dolazaka (rast od 9 posto) i 1,6 milijuna noćenja (također povećanje od 11 posto).

U tome je razdoblju najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,3 milijuna), Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,6 milijuna) i Češke (4,8 milijuna).

Istovremeno je najviše noćenja bilo u domaćinstvima (33,3 milijuna), a potom u hotelima (19 milijuna) i kampovima (16,4 milijuna).

Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split.

Samo u kolovozu – najjačem turističkom mjesecu – u Hrvatskoj je bilo 4,6 milijuna dolazaka i 32,1 milijun noćenja što u usporedbi s lanjskim kolovozom predstavlja porast od tri posto u dolascima i jedan posto u noćenjima.

U istom je mjesecu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,5 milijuna), na Kvarneru (6,1 milijun) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (šest milijuna).

Cappelli: Prihod važniji od broja dolazaka i noćenja

Komentirajući navedene podatke, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da će krajem godine bit dovršena izrada Turističke satelitske bilance pa će onda imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo.

“Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti, jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potražnji turista. eVisitor pokazuje pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja i to od početka godine i izvan ljetnih mjeseci, no, ponavljam, još je važniji rast prihoda od turizma, a znamo da smo u prvom kvartalu ostvarili povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani”, istaknuo je uz ostalo ministar.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da su tijekom kolovoza uspješno zadržani pozitivni trendovi i predviđeni rast turističkog prometa.

“Ono što nas posebno veseli su vrlo dobre najave za ostatak turističke godine što potvrđuje sve bolju tržišnu poziciju Hrvatske u razdobljima predsezone i posezone. Do kraja rujna intenzivno, na jedanaest ključnih svjetskih tržišta, provodimo kampanje fokusirane na oglašavanje i promoviranje nautičkog i kulturnog turizma, enogastronomije i aktivnog odmora kroz avanturistički, sportski i cikloturizam”, naglasio je Staničić.

Najavio je da će se početkom listopada na tržištu Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije, Velike Britanije i Švicarske početi provoditi on-line i “print” kampanje zdravstvenog turizma, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img