Site icon Dugopolje Portal

U petak i službeno kraj pandemije?! Maske i dalje u zdravstvenim ustanovama

Foto: Pixabay/ilustracija

Hitni odbor za covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjivat će u petak situaciju i sva nova globalna saznanja o koronavirusu, potvrdila je dr. Iva Pejnović Franelić, predstavnica SZO-a za Hrvatsku.

Naime, o aktualnim informacijama ovisit će hoće li IHR predložiti Glavnoj skupštini ukidanje “javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti”, odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja. U slučaju da se procjeni da virus više ne predstavlja globalnu javnozdravstvenu ugrozu, covid bi se uskoro mogao tretirati kao endemska bolest, što i dalje traži dodatno praćenje virusa u svakoj zemlji kako bi reakcija na moguće pogoršanje situacije, u slučaju da se pojavi neki novi i opasniji soj korone, moglo reagirati na vrijeme.

No, ocjena da je došlo do “smanjenja ugroze” značila bi ukidanje i nekih preostalih mjera koje su zbog korone globalno uvedene 2020., a u dijelu zemalja još nisu ukinute, primjerice nošenja maski u javnom gradskom prijevozu i zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče Hrvatske, prestalo bi produljenje važenja dokumenata kojima je istekao rok, poput osobnih iskaznica, vozačkih dozvola ili putovnica. Naime, na početku pandemije MUP je odlučio da istekli dokumenti vrijede i dalje, tj. sve dok se ne ukine pandemija. Kad je riječ o maskama u zdravstvenim ustanovama, i dalje bi mogle ostati na snazi, barem dok ne završi sezona gripe.

Epidemiolozi upozoravaju da ukidanje pandemije ne znači da covid-19 neće i dalje biti u fokusu, odnosno pod budnom pozornošću stručnjaka. Istina, naglašavaju da je cijepljenje i preboljenje značajno povećalo otpornost na zarazu, a novi sojevi, nasreću, nisu bili gori od delte i izvornog wuhanskog soja kad je riječ o simptomima.

Poznati njemački virolog Christian Drosten tvrdi da se pandemija može smatrati završenom te da će nakon ove zime imunitet u populaciji biti toliko rasprostranjen i otporan da će virus s toplijim vremenom imati slabe šanse.

Prema podacima WHO-a, u svijetu je zabilježeno 664 milijuna oboljelih te 6,7, milijuna umrlih od korone, a potrošeno je 13 milijardi doza cjepiva. No, i dalje se upozorava da postoje dijelovi svijeta u kojima ima premalo cijepljenih, što je potencijalni izvor opasnosti od novih sojeva virusa.

Exit mobile version