U Škabrnju se vratio život, nema iseljavanja, a i sve više djece upisuje školu

0
1

Mještani Škabrnje u danas će se prisjetiti tragičnog dana kada je život izgubilo 48 njihovih sumještana, a 28 godina kasnije u mjestu koje je bilo gotovo sravnjeno sa zemljom imaju sve više školaraca i sve manje iseljenih.

O užasu prije 28 godina i danas se teško pronalaze riječi. Gotovo da nema kuće u Škabrnji u kojoj nije bilo ubijenih. Potvrđuje za Dnevnik.hr to i ratni zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić.

„Škabrnja je moja rana jer u toj Škabrnji izgubio sam pola svoje obitelji, izgubio sam 7 svojih rođaka, izgubio sam tako divne vojnike svoje Škabrnjane. Ne mogu jednostavno shvatiti da ljudi ljudima to mogu napraviti“ prisjetio se Marko horora koji je proživio.

Mnogi preživjeli svjedoci nisu dočekali da netko odgovara za počinjene zločine. Miljanić je tužan jer svaki dan svjedoci nedjela umiru. „Sve te žene, ti starci svaki dan umiru. Vjerojatno se čeka da svi pomru, onda će vjerojatno reći državno odvjetništvo pa nemamo svjedoka“ razočaran je.

No u ovo mjesto vratio se život. Školski hodnici prepuni su djece. Nema ni naznake iseljavanja.

„Taj trend na sreću našu se ne pokazuje ovdje u Škabrnji. Ima dosta mladih ljudi, ima dosta mladih obitelji. Ove školske godine u našoj školi je 195 učenika“ govori ravnatelj škole Marin Pavičić.

A neki se vraćaju i nakon pola stoljeća u iseljeništvu. Jedan od njih je i Slavko Brkić koji se zabavlja na zemlji svojim kupljenim bagerom i uživa u mirovini. Plodno tlo Ravnih Kotara omogućuje i pristojnu zaradu.