Udruga RODA prijavila 400 slučajeva kiretaže, ministarstvo najavilo istragu

Foto: Udruga RODA

Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, u večernjim satima 11. studenog 2018., saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić iznijela je svoje iskustvo spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. Ispričala je kako su joj ruke i noge bile vezane za stol, nakon čega joj je kiretaža rađena “na živo”, bez pitanja želi li anesteziju. Opisala je postupak kao najgorih 30 minuta svojeg života.

U hrabrom osobnom i političkom činu, javno je istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne i ozbiljne probleme u skrbi o reproduktivnom zdravlju žena te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj.

Kao odgovor saborskoj zastupnici Ninčević-Lesandrić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, tvrdio da se u hrvatskim bolnicama ne radi na takav način. „Pokažite mi svoju medicinsku dokumentaciju, i objasnit ću vam zašto vam je anestezija bila kontraindicirana”, aludirajući da se radi o izdvojenom slučaju koji nije pravilo, iako brojne žene u Hrvatskoj tvrde da je upravo suprotno.

Ponukane izjavom ministra i neprimjerenom reakcijom predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split, koji je iznio njene osobne podatke iz zdravstvenoga kartona, te omalovažio njenu pretrpljenu bol, u petak, 12. listopada 2018. preko svojih društvenih mreža udruga Roda pozvala je žene diljem Hrvatske da pošalju svoja rukom napisana iskustva o bolnim ginekološkim postupcima tijekom kojih im nisu dati adekvatni lijekovi za obezboljivanje postupka.

U samo tri dana pristiglo je preko 400 svjedočanstava iz cijele Hrvatske – svaka bolnica i svaka regija su zastupljene, i većina iskustava datira iz zadnjih nekoliko godina. Ovim putem dostavljamo ih Vama u papirnatom obliku na postupanje. Iz iskustava je vidljivo da se u većini slučajeva nije radilo o hitnim postupcima. Upečatljivo je da su neke žene prijavile iskustva koja su stara i 20-30 godina, što pokazuje koliko je ta trauma značajna za njih, i oblikovala je i njihov stav o (ne)imanju više djece.

Udruga Roda upozorava godinama da stanje u bolnicama kad su u pitanju postupci i liječenje stanja u reproduktivnom zdravlju žena loši i da su nužni konkretni i brzi koraci da se poboljša nivo usluga. Stoga predlažemo hitan sastanak predstavnica udruge Roda s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem i predstavnicima nadležnih stručnih društava (Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatsko društvo za perinatologiju, Hrvatska komora primalja i drugi).

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena…

Objavljuje RODA – Roditelji u akcijiPetak, 12. listopada 2018.

Najavljene su istrage

Kako tportal doznaje, u Kliničkom bolničkom centru Split danas je s radom započelo Povjerenstvo za unutarnji nadzor. Skupina uglednih liječnika – od kojih nijedan nije ginekološke struke – temeljito će ispitati cijeli slučaj i o njemu izvijestiti vodstvo bolnice.

U splitskom KBC-u i dalje stoje pri tvrdnji da je Ninčević Lesandrić prilikom zahvata dobila lokalnu anesteziju, no ne žele pogoršavati situaciju novim javnim istupima, pogotovo jer je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović prošlog tjedna u najmanju ruku nespretno reagirao kada je kazao da ‘onaj tko očekuje bol, skoči do plafona čim ga taknete’.

Neslužbeno, u splitskoj bolnici tvrde da se postupci koji se obavljaju ovdje ne razlikuju od onih u ostalim hrvatskim bolnicama, ali i priznaju da u cijelom tom ‘sklopu postupaka itekako ima prostora za napredak’. Potkraj prošlog tjedna KBC Split posjetio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, no on nije konkretno komentirao slučaj Mostove saborske zastupnice, nakon kojega su u javnosti objavljena svjedočanstva stotina drugih žena s vrlo sličnim iskustvima.

Pomoćnik ministra Vili Beroš najavio je da će se ispitati sve konkretne pritužbe i svaki slučaj rasvijetliti do kraja, te da će Ministarstvo uputiti inspekcijski nadzor u bolnice. Slična akcija u sklopu projekta #Prekinimo šutnju već je provedena prije tri godine, kada se u organizaciji udruge Roda ukazivalo na nehuman pristup rodiljama, no unatoč pronađenim nepravilnostima nisu zabilježeni nikakvi konkretni koraci. Jedna od tadašnjih preporuka bila je upravo poboljšanje anesteziološke službe u zdravstvenoj zaštiti žena.