Foto: Pixabay

Prvi dan srpnja u većini je krajeva donio osjetno osvježenje, a samo na krajnjem jugu zadržalo se vrlo toplo, donosi HRT.

Sutra većinom toplije nego danas, ali ne i sasvim stabilno, pa u mnogim krajevima treba i dalje računati na promjenljivu naoblaku iz koje tek mjestimice može biti malo kiše.

Hrvatska će sutra biti u polju malo povišenog tlaka, a počet će pritjecanje toplijeg zraka.

U Slavoniji i Baranji u ponedjeljak će biti pretežno sunčano povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar će uglavnom biti slab, a najviša temperatura očekuje se oko 25 stupnjeva. Ujutro se mjestimice može sniziti i do 10.

U središnjim predjelima Hrvatske sutra djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho uz slab vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 15 stupnjeva, a najviša dnevna od 24 do 27.

Uz još podosta oblaka malo kiše ili pokoji pljusak očekuju se u prvom dijelu dana u gorskim predjelima. Na sjevernom Jadranu bit će djelomice sunčano, a vjerojatnost pokojeg pljuska nije odveć velika. Slaba do umjerena, podno Velebita mjestimice jaka bura, poslijepodne će oslabjeti, a more će od sredine dana biti malo valovito. Najviša temperatura od 24 stupnja u gorju do 29 na moru.

U Dalmaciji sutra djelomice i pretežno sunčano, a tijekom noći i jutra uz promjenljivu naoblaku moguć je pokoji pljusak s grmljavinom, najvjerojatniji u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro slaba bura, a zatim slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura i do 30 stupnjeva.

Na južnom Jadranu bit će djelomice i pretežno sunčano te vrlo toplo. No u prvom dijelu dana moguć je poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren jugoistočni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura od 20 do 22, a najviša dnevna od 27 do 30.

U danima koji slijede na kopnu i dalje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U utorak i četvrtak poneki pljusak praćen grmljavinom očekuje se uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u srijedu i u središnjim predjelima. Vjetar većinom slab, temperatura u porastu, pa će danju biti vrlo toplo. Na Jadranu u nastavku idućeg tjedna pretežno sunčano, osobito u Dalmaciji gdje će biti i vruće. Povremeno više oblaka očekuje se na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, a ponajprije u srijedu i mjestimični pljuskovi i grmljavina.

Vjetar uglavnom slab zapadni i jugozpadni, te sjeverozapadni.

I za kraj neslužbena klimatološka analiza mjeseca lipnja koji je za nama. Unatoč hladnijih posljednjih desetak dana, s obzirom na temperaturu lipanj je posvuda bio od 2 do 3 stupnja topliji od prosjeka. To ga svrstava među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. S druge pak strane oborina je bila nejednoliko raspoređena, od manjih manjkova pa do povećih viškova.