Foto: Pixabay

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj i predstavio nove mjere.

U posljednja 24 sata 2958 je novozaraženih koronavirusom, što je dosad ukupno 18.193 slučajeva zaraze. Bilo je 8320 testiranja, a pozitivnih je oko 18 posto. 1990 ljudi je u bolnici, 217 na respiratoru. 2522 osobe su se oporavile. Čak 57 osoba je preminulo.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je 14-dnevna stopa incidencije 837,7 što nas stavlja na 22. mjesto u Europskoj uniji. I dalje je najveća incidencija u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gdje je dvostruko viša nego što je hrvatski prosjek, a najbolje stoji Istarska županija.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović ocijenio je da nismo ostvarili pad koji je nužan za rasterećenje bolničkog sustava, pa se donose nove mjere.

Što sa školama?

Božinović je rekao da o školama odlučuju Vlada i posebno povjerenstvo. Izrazio je nadu da će nove mjere dovesti do rezultata, a podsjetio je da se virus počinje širiti čim se smanje restrikcije. ”Ove mjere imaju u pozadini promišljanje da su dugoročne. Moramo računati da je situacija takva da čim relaksiraš mjere, dolazi do ubrzavanja zaraze”, naglasio je. Ponovio je da mogu trajati duže od nekoliko tjedana jer o virusu ima još dosta nepoznanica. ”Samodisciplina je jedino jamstvo uspjeha”, zaključio je potpredsjednik Vlade i apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

Božinović je rekao da pretpostavlja da će korona biti tema sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Komentirajući mimohod Torcide, rekao je da će policija procijeniti što je najbolji odgovor na takve situacije i preventivno djelovati. ”Ne može se sve svesti samo na reakciju policije, to je pitanje za više institucija”, poručio je.

Capak je rekao da je dosad samo Estonija imala liberalnije mjere, a s novim mjerama bit ćemo visoko na ljestvici.

Premijer Andrej Plenković rekao je ranije da brojevi i dalje pokazuju da je situacija ozbiljna, pa da se zato uvode ciljane mjere. Posebne će se mjere odnositi na Varaždinsku županiju i vrijedit će odmah od danas.

Šef Stožera Davor Božinović jučer je izjavio je da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u slučaju da brojevi novozaraženih koronavirusom nastave rasti.

IZVORDnevnik.hr
Podijeli objavu