13 C
Split

Uzgoj salate u plasteniku – kako ju posaditi i zaštititi

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sjetva salate za zimsku proizvodnju u plasteniku započinje u rujnu. Kada ćete ju posijati ovisi o tome kada salatu želite brati. Sjetva za uzgoj u plasteniku se sije u saće od stiropora, a za presađivanje je spremna 20-ak dana od sjetve. 

Salata se sadi na već pripremljenu malč foliju, u dvoredne, četvoredne ili šestoredne trake. Razmak između presadnica ovisi o sorti, odnosno o veličini glavice. Razmak može biti od 20 do 25 cm, a međuredni od 25 do 30 cm. 

Korištenjem lutrasila (agrotekstil) se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana što ovisi i od vanjske temperature. Za njegovu primjenu nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku. 

Kada je riječ o mogućim infekcijama, one se najčešće javljaju na temperaturama oko 10°C te povoljnoj relativnoj vlažnosti zraka. Pri proizvodnji u zimskom periodu za smanjenja stresnih uvjeta (variranje temperatura, manjak svjetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Prva, preventivna zaštita bi se trebala napraviti u fazi proizvodnje presadnica. Koriste se fungicidi na bazi propamokarb hidroklorida te propamokarb fosetilata, dok se naredna zaštita vrši prema planu zaštite. Druga se zaštita obavlja poslije rasađivanja. Protiv plamenjače i pepelnice fungicidima na bazi fosetil-aluminija, a protiv sive truleži fungicidima na bazi pirimetanila. 

Treća se zaštita vrši 10 do 15 dana nakon druge zaštite. Protiv plamenjače, sive i bijele truleži fungicidima na bazi metalaksila, mankozeba i ciprodinila. Protiv lisnih uši i sovica insekticidima na bazi deltametrina, objašnjava savjetodavac Živko Šašić. 

Kako bi se smanjila mogućnost pojave bolesti, plastenik je potrebno očistiti i dezinficirati. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ŠKORO: Tomašević je lukavo odabran, ćaća mu je desničar, a stric svećenik

Predsjednik Domovinskog pokreta i kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, Miroslav Škoro, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img