Večeras će, s početkom u 19 sati, u dvorani Doma hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić‘ (Dom HV-a Poljud), u Splitu biti premijerno prikazan igrano-dokumentarni film “Glavu dole ruke na leđa!”.

Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Ukršteno su popraćene te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja popraćeni su zadnji dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Također i njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi.

U filmu su detaljno predočeni svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji su se prisjetili svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma, obradit će izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život. Što se poslije okupacija Vukovara događalo sa zarobljenim Hrvatima u srpskim logorima, također će biti ispričano na projekciji.

Film je režirao Stipe Majić Pipe, koji je napisao i scenarij, te ga producirao. Film je ipak, jednako kao i Majićev prvijenac  “Srce Vukovara”,  ugledao svjetlo dana zahvaljujući njegovom osobnom  angažmanu, ali i ljudima dobre volje koji su mu u stvaranju ovog za rasvjetljavanje istine o Domvinskom ratu vrijednog igrano-dokumentarnog  uratka pomogli.

Na projekciju dolaze i gosti iz Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Također, projekciji će prisustvovati Tomislav Josić, Predrag Mišić Peđa, Franjo Šiljić, te naravno autor filma Stipe Majić Pipe, a istog dana uzvanike će primiti i splitski gradonačelnik Krstulović-Opara te župan Blaženko Boban.

Projekciju organiziraju Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata – Split, Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Split, Udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ, Koordinacija borbenih postrojbi Grada Splita i SDŽ, te Udruge HVIDRA-a Split.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu pogledati ovaj potresni film. Osobito žele pozvati mlade da vide strahote koje su prošli branitelji Vukovara, ali i svi ostali hrvatski branitelji koji se zasigurno mogu poistovjetiti s ovim filmom.

Ulaz je slobodan.