13 C
Split

[VELIKA GALERIJA] Održan “Svitnjak na Plitači”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Jučer se diljem Dalmacije palio svitnjak, događaj koji se stoljećima odvija ususret blagdanu svetog Ivana Krstitelja.

Paljenje svitnjaka običaj je stoljećima prisutan i među stanovnicima svih mjesta naše općine Dugopolje. Kako bi doprinijeli očuvanju ove tradicije i pomogli da se ona nastavi i među novim naraštajima, Općina Dugopolje, Turistička zajednica općine Dugopolje i Dugopolje.org organizirali su manifestaciju pod nazivom „Svitnjak na Plitači“. Tako je po prvi put za sve mještane naše općine organizirano zajedničko paljenje Ivanjskog krijesa užežin blagdana sv. Ivana Krstitelja.

„Svitnjak na Plitači“ započeo je nešto iza 19 sati uvodnim nastupom članova KUD-a Pleter. Nakon toga, pod odličnim ravnanjem voditeljice programa Marijane Botić-Rogošić nastavila se manifestacija. Botić-Rogošić je uvodno pozdravila sve prisutne i zahvalila im na dolasku, a nakon nje nekoliko pozdravnih riječi uputili su i sami organizatori događaja.

Dodijeljene su i nagrade u izboru za Najljepšu okućnicu općine Dugopolje. Finale je to izbora kojeg su proteklih nekoliko tjedana zajedno organizirali Dugopolje.org, Turistička zajednica općine Dugopolje i Općina Dugopolje.

U nastavku večeri uslijedio je glazbeno-kulturni program „Svitnjaka na Plitači“. Prisutne su svojim izvedbama oduševili najmlađi članovi KUD-a Pleter, odnosno Dječji ansambl, a izvrsni su bili i njihove starije kolege koji su između ostaloga izveli i nekoliko napjeva tradicionalne rere.

Nakon završetka službenog dijela programa, uslijedio je i najvažniji događaj večeri, paljenje svitnjaka. Naši vrijedni vatrogasci iz DVD Dugopolja složili su visoku konstrukciju koju su zapalili najmlađi posjetitelji na Plitači. Vatra je buktala visoko u nebo i dugo prema smiraju dana i u noć.

Tijekom trajanja cijele manifestacije ukusnu hranu, što potvrđuje i to da su se mnogi vraćali po repete i nekoliko puta, pripremali su lovci iz Lovačke udruge „Ljubljan“.

Bio je to uistinu lijepi i zabavni događaj u ivanjsko predvečerje. Okruženi čistom prirodom dugopoljskih polja s jedne strane i Mosorskih visoravni s druge, a na tragu naše tradicije, zajedništvom smo proslavili dolazak blagdana svetog Ivana Krstitelja.

Na kraju, organizatori se žele zahvaliti svim posjetiteljima, a također i svim članovima KUD-a „Pleter“, DVD-u Dugopolje, Lovačkoj udruzi „Ljubljan“, komunalnoj tvrtki Podi (osobito gospodinu Marasoviću), te svima ostalima koji su doprinijeli organiziranju ove manifestacije.

Kako je protekao “Svitnjak na Plitači” pogledajte u galeriji koju je snimio Emil Škare.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img