19/06/21

[VELIKA GALERIJA] Održana 15. po redu “Ljepota u kamenu kamenitom”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ovoga petka održana je 15. po redu manifestacija „Ljepota u kamenu kamenitom“. U prekrasnom ambijentu ljetne pozornice u Dugopolju, svojim zvucima, pokretima, te tradicijom kulture i etno-baštine posjetitelje su oduševili brojni izvođači.

Međunarodni folklorni susreti zajednički je naziv niza manifestacija koje se godinama održavaju u gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, a prijavljeni su u kalendaru svjetske organizacije folklornih festivala CIOFF-a. Ovi folklorni susreti u petak su se održali 15. godinu zaredom u Dugopolju, a u organizaciji KUD-a „Pleter“ iz Dugopolja.

Susrete su kao i uvijek, otvorili domaćini – KUD “Pleter” iz Dugopolja. Osim njih na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su:

  • FA „Goce Delčev“ (Makedonija) – folklorni ansambl iz grada Bitole koji ove godine obilježava svojih 35 godina kontinuiranog djelovanja. Gostovali su na svim respektabilnim folklornim festivalima diljem Europe, a u Makedoniji su osvojili su brojna odlikovanja, priznanja i prve nagrade, te su realizirali gotovo 1200 različitih folklornih nastupa. Predstavili su tri makedonske regije: Skopsko-vardarsku, Prilepsko-mariovsku i Bitolsko-resensku, a osobito su ponosni na činjenicu da čuvaju i bogatu makedonsku folklornu baštinu Makedonaca koji žive izvan Makedonije, u egejskom dijelu Grčke. U Dugopolje su došli posredstvom Pere Grueskog iz Makedonskog kulturnog centra u Splitu.
  • Gudi Gorazdo (Rusija) – glazbena skupina pod ravnanjem maestrice Marije Voldakove, koja je nastala 2010. godine okupljanjem učenika moskovske umjetničke škole Balakirev. Ansambl koji okuplja glazbenice na tradicionalnom, sada već povijesnom, glazbalu poznatom po imenu gusli, izvodi niz kompozicija. Često kao pratnju glavnom instrumentu sviraju i ostale vrste tradicijskih ruskih glazbenih instrumenata. Ansambl često koncertira diljem Rusije, ali se redovito predstavlja i na različitim festivalima u inozemstvu, a također su koncertirali i s Moskovskom filharmonijom.
  • Folklorni subor Sabinovčan (Slovačka) – osnovani su 1982. godine, a dolaze iz istočnog dijela Slovačke iz mjesta Sabinov. Okupljaju poklonike slovačke tradicijske folklorne baštine u trima sekcijama: plesnoj, ženskoj pjevačkoj i glazbenoj. Folklorni ansambl čini 40 članova u dobi od 16 do 30 godina. Svake godine održe 30-tak koncerata diljem Slovačke, a nastupili su i na različitim inozemnim festivalima, smotrama i susretima. Gostovanje u Dugopolju im je bilo prvo pred Hrvatskom publikom. Uz glazbenu pratnju, te pod vodstvom Štefana Forisa, Jana Baka i Katarine Lučikove, izvode plesove i pjesme pokrajina Spiš, Šariš i Zemplin.
  • Etno-Ilinden (Makedonija) – je mladi ansambl osnovan 2010. godine, a dolaze iz makedonske Bitole. U svom sastavu ovaj centar ima 4 osnovne sekcije: plesačku, glazbenu, pjevačku i sekciju tradicijskih zanata koje kroz svoje škole prenose mlađim naraštajima. Najveći ponos ovog centra su izvrsni primjeri očuvane izvorne nošnje svih krajeva Makedonije kojih u etnografskoj zbirci Etno-Ilindena ima preko 2000 kompleta. Nastupili su na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a nastup u Dugopolju je njihov prvi dolazak u Dalmaciju.
  • HKUD „Donja Rama“ (Bosna i Hercegovina) – je umjetničko društvo osnovano 2007. godine, a čine ga župljani župe Gračac u Rami koja broji 1000 župljana. Kroz rad u svom KUD-u pokušavaju sačuvati ovo malo narodne duše koja je u najtežim vremenima u Bosni i Hercegovini disala kroz molitvu i pjesmu, a vodi ih fra Mato Topić. Do sada su izdali dva CD-a: “Kad zapivam niz trišćansku stranu” i “Pjesme Ustramljana”. U svom nastupu predstavili su sakralne običaje ramske doline u koreografiji pod nazivom: Hodočašće Gospi Ramskoj. Ovom koreografijom žele približiti stvarne hodočasničke običaje svog kraja, kada vjernici – hodočasnici, poslije mise, odmaraju i vesele se uz pjesme muške i ženske gange, bećarca i brojkavica, uz trusu i taraban, dvojnice i diple; uz ašikovanje kraj kola; natjecanja u tradicijskim sportovima i sl.
  • FS Podjavoričan Telč (Češka) – Ime je nastalo iz naziva planine Javorice, najveće planine u Bohemsko-Moravskom gorju. Telč iz kojeg dolazi ova folklorna skupina smješten je u južnoj Moraviji, u planini Javorice između četiri jezera, a sami grad ima 6000 stanovnika i datira iz 13 stoljeća te se nalazi na UNESCO-voj listi. Samo društvo Podjavoričan Telč nastalo 1989 godine, broji stotinjak članova koji čuvaju folklornu baštinu planinskog područja Horacko. U izvornim narodnim nošnjama zavičaja izvode niz plesova kao što su Blejskani, Koničky, Hulan, Obkročaki i druge. Osobito su ponosni na svoje pokladne običaje (Masopust), mada tijekom godine organiziraju mnoštvo kulturnih događanja poput proljetnih ophoda, uskrsnih blagdanskih događanja, Horackog sajma i sl.

U galeriji koju je snimio Emil Škare pogledajte kako je bilo ovoga petka na 15. „Ljepoti u kamenu kamenitom“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img