[VELIKA GALERIJA] Povodom Dana općine Dugopolje, održana svečana sjednica

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Općina Dugopolje jučer je, uoči svetaca zaštitnika sv. Mihovila i sv. Jeronima, svečanom sjednicom obilježila 21. godinu postojanja. Prije same sjednice, izaslanici su položili vijence i zapalili svijeće kod glavnog križa na mjesnom groblju u Dugopolju. Nakon toga uslijedila je svečana sjednica koja je upriličena u Domu kulture u Dugopolju. Na sjednici su prisustvovali mnogi uzvanici, od kojih općinski vijećnici, župan Blaženko Boban i njegov zamjenik Luka Brčić, zatim sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, dogradonačelnici susjednih gradova, te načelnici susjednih općina, kao i mnogi uzvanici iz poslovnog i gospodarskog svijeta.

Najveći pljesak dobio je prof. Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara koji je prijateljski grad sa općinom Dugopolje.

Predsjednik Općinskog vijeća, Joško Čelan, prvi je stao za govornicu. Između ostalog je rekao:

– Sa zadovoljstvom mogu reći da smo donijeli odluku o osnivanju Savjeta mladih općine Dugopolje, te odluku o provedbi izbora za mjesne odbore za dijelove naselja Rama, Kute, te mjesto Koprivno. S ove dvije odluke omogućit ćemo svim stanovnicima Dugopolja, a pogotovo mladima, da se mogu aktivnije uključiti u kreiranje života, rasta i razvoja naše općine u vremenu koje dolazi. Od realiziranih projekata naveo je unutrašnje uređenje crkve sv. Mihovila u Dugopolju, uz posebnu zahvalu don Ivanu Ćubeliću iuređenje drugog dijela ulice sv. Mihovila do križanja sa ulicom Kraljice Jelene, kao i izgradnju niz dječjih igrališta na području općine Dugopolje te obnovu područne škole u Kotlenicama.

Nakon njega okupljenima se obratio načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić. On je o realiziranim projektima rekao:

– Općina Dugopolje snažno je nastavila svoj razvoj i u ovoj godini. Završili smo neke od kapitalnih projekata i u realizaciji smo novih. Ove godine smo dovršili radove na obnovi ulice sv. Mihovila. Uz pomoć i suradnju Županijske uprave za ceste, kojoj se ovim putem zahvaljujem, rekonstruirali smo 950 metara ulice od župne crkve do poslovne zone Podi. Novu ulicu sada krasi drvored, nogostup, biciklistička staza i LED javna rasvjeta. U ovaj projekt smo uložili 2 milijuna kuna. Također, rekonstruirali smo problematično raskrižje s ulicom Kraljice Jelene. Radovi su dovršeni, a nova oborinska kanalizacija i novi separator će riješiti problem velike količine vode koja se slijevala put naselja Balići. Svoju pažnju sada usmjeravamo na ulicu 114. brigade, ulicu kojom svakodnevno prolazi veliki broj djece na putu do škole. Proveli smo postupak javne nabave i ugovorili izvođača za dovršetak prometnica u poduzetničkoj zoni Podi zapad. Radovi su upravo u tijeku, uskoro slijedi asfaltiranje, hortikultura, javna rasvjeta i ostala popratna oprema. Vrijednost ovog projekta je 3.7 milijuna kuna a dovršetak očekujemo u 2019. godini. Na ovaj projekt se nadovezuje projekt ulaza/izlaza na državnu cestu D1 investitora Hrvatskih cesta. Radovi su pri kraju a po završetku će poduzetnička zona Podi zapad, ali i naselje Koprivno, imati moderan i siguran ulaz i izlaz na brzu cestu. Vrijednost ove investicije je oko 6 milijuna kuna.

O dječjim igralištima:

– Na naše roditelje i njihovu djecu općina Dugopolje pridaje posebnu pozornost. U jako kratkom roku smo izradili čak 4 nova dječja igrališta. Naselje Koprivno sad ima igralište izgrađeno po svim standardima sa iznimno kvalitetnim igračkama. Nastavljamo i dalje sa programom, te slijedi uređenje bunara Pelenjaka u Kutima i izgradnja dječjeg igrališta.

O obnovi lokalnih cesta:

– Također, nastavljamo s projektom izgradnje spoja ulica Bosanske i Senjske. Projektna dokumentacija ulice je gotova i u tijeku je ishođenje potrebnih dozvola. Za ovaj projekt smo predvidjeli 400 tisuća kuna. Nastavljamo s dovršenjem nogostupa u stambenim zonama kao i u naselju Koprivno. Uskoro bi trebali krenuti radovi na asfaltiranju, a program će se nastaviti i u 2019. pojačan sa obnovom oštećenih lokalnih cesta u Dugopolju.

O turističkim projektima:

– Projekti izletišta Lokva i Dračanica su sada u fazi izrade projektne dokumentacije. Naime, na natječaju Hrvatskih voda u svibnju ove godine, općina Dugopolje je dobila pravo upravljanja, to jest zakupa, na 5 godina za prostor Lokve i Dračanice. Neke od aktivnosti na uređenju lokacija upravo sada traju u suradnji sa Hrvatskim vodama, a sve bi ovo bilo teško izvedivo da nije bilo velike pomoći gospođe Irine Putice i gospodina Zlatka Ževrnje kojima se ovim putem i zahvaljujem. Izletište Plitača će do proljeća biti obogaćeno zogom za balote, a radimo i na projektu revitalizacije zatrpanih bunara na Plitači. Županija splitsko-dalmatinska i ministarstvo turizma su u općini Dugopolje postavili još dva biciklistička odmorišta na lokacijama Kutska strana i Dračanica. Nastavak je ovo priče Turističke zajednice općine Dugopolje i gospodina Tomislava Balića na razvoju cikloturizma na ovim prostorima. Odmorište na Dračanici će se izvrsno uklopiti u projekt budućeg izletišta, dok ono na Kutskoj strani je postalo prava turistička atrakcija.

O ulaganjima u Kotlenicama:

– Naša županija, na čelu sa županom, vjeruje da dalmatinska zagora ima veliki potencijal i svijetlu budućnost. Stoga ne čudi da smo, evo prije samo sat vremena, svečano otvorili obnovljenu područnu školu Kotlenice. I općina Dugopolje vidi Kotlenice kao veliki potencijal, pogotovo u smislu turizma, stoga u partnerstvu sa Gorskom službom spašavanja razvijamo projekt privođenja svrsi napuštene zgrade pošte, a to je još jedan korak prema afirmiranju špilje Vranjače kao vrhunske turističke destinacije.

O ulaganjima u školstvo:

– Općina Dugopolje je novu školsku godinu otvorila sa obnovljenim dvorištem osnovne škole Dugopolje, za što smo izdvojili 200 tisuća kuna. Nastavit ćemo ulagati i dalje u školstvo. Htjeli bi postaviti ogradu oko škole, te urediti školski Gaj. Vrijedi i spomenuti da smo na školsku dvoranu postavili i automatsku meteorološku postaju, uz pomoć i savjete gospodina Rade Popadića, te uskoro ćemo na našim portalima imati točne podatke o temperaturi, brzini vjetra, količini kiše i tlaku zraka.

O infrastrukturnim projektima:

– Iako je kompletna sekundarna kanalizacijska mreža prijavljena u sklopu projekta Eko kaštelanski zaljev, smatramo da neki od zahvata jednostavno ne mogu čekati. Stoga smo izradili projektnu dokumentaciju i zatražili potrebne dozvole za izgradnju dvaju kanalizacijskih kolektora, u ulici Mirka Rogošića u duljini od 720 metara i s vrijednosti od 2 milijuna kuna i u ulici Kneza Višeslava u duljini od 420 metara i sa vrijednosti od 1.3 milijuna kuna. Sa ova dva kolektora rješavamo problem fekalne odvodnje stambene zone Drage i višestambenih objekata u ulici sv. Mihovila. Do kraja godine nastavljamo i s izgradnjom novih grobnica u naseljima Dugopolje, Kotlenice i Liska. U ovaj projekt ćemo uložiti oko 700 tisuća kuna. Veseli nas ozbiljan napredak na izgradnji Centra za posjetitelje splitsko dalmatinske županije. Ovaj, u građevinskom smislu 11 milijuna kuna vrijedan, projekt će značiti preporod turizma dalmatinske zagore, a još više veseli da je veliki dio projekta financiran sredstvima Europske unije. Također, napreduju radovi i na izgradnji Galenskog laboratorija čiji završetak očekujemo u 2019.

O reciklažnom dvorištu

– Općina Dugopolje je u ovoj godini napravila znatan iskorak u povlačenju sredstava iz EU fondova, gdje smo dio kao prijavitelj a dio kao partner u projektu, u ovoj godini dobili 7.5 milijuna kuna. Ovdje bi istaknuo projekt reciklažnog dvorišta vrijedan 4.2 milijuna kuna, od kojih 3.6 milijuna bespovratnih sredstava. Kroz 10 mjesec kreće nabava za izbor izvođača, a dogodine u ovo vrijeme se nadam da ćemo i svečano otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište. Napomenu bi da je ovo, uz grad Sinj, prvo reciklažno dvorište u dalmatinskoj zagori. U projektu za edukativne i informativne aktivnost, u smislu zaštite okoliša i održivog gospodarenja otpadom, gdje smo partneri sa gradom Solinom te općinama Klis i Podstrana, svima skupa nam je dodijeljeno 1.1 milijun kuna. Novac će se utrošiti na razne edukativne aktivnosti s ciljem upoznavanja stanovništva o održivom gospodarenju otpadom. Na natječaju za financiranje nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada smo dobili bespovratnih 430 tisuća kuna. Slijedi nam nabava 900 spremnika za papir, 900 spremnika za plastiku i 400 vrtnih kompostarnika koje ćemo besplatno podijeliti stanovnicima općine.

Ostali projekti financirani sredstvima fondova:

– Splitsko-dalmatinska županija sa partnerima gradom Splitom, Kaštelima i općinom Dugopolje je dobila 20 milijuna kuna u sklopu projekta Skriveni habitati. Općini Dugopolje od tog iznosa pripada gotovo 1.2 milijun kuna s kojim ćemo izgraditi dvije tematske staze u podnožju Mosora, odnosi se na Mali put, te opremiti edukacijsku dvoranu na stadionu Hrvatskih vitezova. Na natječaju ministarstva turizma smo dobili 160 tisuća kuna za uspostavu sustava javnih bicikli. Ugovor je potpisan, odabran je isporučitelj opreme, te vrlo skoro očekujemo postavljanje postaja kod stadiona, ispred Općine i kod špilje Vranjače. Prije nekoliko dana nas je obradovala vijest da je uspješno prošla prijava projekta Zaželi, kojoj je nositelj općina Klis, a partneri općine Dugopolje, Dicmo, Lećevica i Progmet, te HZZO, Centar za socijalnu skrb i Udruga MI iz Splita. Projekt je dobio ukupno 5 milijuna kuna, a na području općine Dugopolje će se na 30 mjeseci zaposliti 6 žena koje će skrbiti o 24 korisnika Centra za socijalnu skrb.

Nakon toga, načelnik Bosančić je najavio projekte koji su u fazi pripreme ili apliciranja za fondove:

– Već sada smo u procesu apliciranja i u pripremama dokumentacije za još 13 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U sklopu urbane aglomeracije Split pripremamo poduzetničke potpore za osnovane poduzetničke potpore institucije koja bi sljedeće tri godine rada bila financirana EU sredstvima sa oko 2 milijuna kuna. Kroz urbanu aglomeraciju Split prijavljujemo i uređenje okoliša crkvice sv. Roka za što očekujemo bespovratnih 525 tisuća kuna. Na natječaj ruralnih razvoja, prije nekoliko dana smo prijavili projekt izgradnje Zelene tržnice koja bi bila smještena preko puta stadiona, a za ovaj projekt očekujemo 2.2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na isti natječaj smo prijavili izgradnju novog dječjeg vrtića koji bi bio smješten na lokaciji pored hotela Katarina, a ovaj projekt vrijedi bespovratnih 7.4 milijuna kuna.

O raznim kulturnim, sportskim i komunalnim programima Bosančić je rekao:

– Općina Duopolje uporno provodi cijeli niz komunalnih, kulturnih i sportskih programa. Istakao bih komunalno poduzeće Podi koji sada imaju važan zadatak, a to je organizacijski se pripremiti za preuzimanje upravljanja novim reciklažnim dvorištem. DVD Dugopolje je na ponos vatrogastva ne samo županije, već cijele Hrvatske. Naši hrabri momci imaju redovito preko 900 intervencija godišnje. Sada radimo na nabavci nove vatrogasne cisterne za koju smo predvidjeli oko 1.1 milijun kuna, a ovim putem se zahvaljujem našoj Županiji jer su ispunili obećanje i dodijeli nam oko 200 tisuća kuna u tu svrhu. U ovoj godini za razvoj sporta smo predvidjeli 2.8 milijuna kuna. Naš nogometni klub je hrabro kročio u novu natjecateljsku sezonu, rukometaši imaju preko 100 upisane djece i već imaju zavidne rezultate kao i naš ženski košarkaški klub. Naši boćari iz BK Sokol su već dosegli europske visine. Za razvoj kulture u ovoj godini smo izdvojili 400 tisuća kuna. Narodna knjižnica kroz godinu organizira cijeli niz kulturnih i edukativnih događaja, a KUD Pleter vrijedno od zaborava čuva naše običaje. Vrijedi još spomenuti i projekt arheoloških istraživanja Rimskih cesta gdje smo već našli vrijedne spoznaje o životu na području Dugopolja iz kasnog antičkog doba. Udruge civilnog društva smo sufinancirali sa 240 tisuća kuna, a bez njih ne bi bilo moguće ostvariti gotovo niti jedan društveni događaj.

O socijalnim programima:

– Uporno provodimo cijeli niz socijalnih programa uvijek osluškujući potrebe naših stanovnika. U ovoj godini smo za ove potrebe izdvojili gotovo 2.4 milijuna kuna, a posebno bih istakao darove za novorođenčad, te stipendije za 65 stipendista ukupnog iznosa od 440 tisuća kuna koje su u cijelosti isplaćene.

Dugopoljski župnik, dr. don Ivan Ćubelić je rekao:

– S radošću smo pratili sve ove projekte koji su završeni, ostvaruju se i onima kojima se nadamo kroz sljedeću godinu. Mislim da je to ono što danas hrvatski narod želi poručiti političarima. Sve vas poznam, a mislim da ste političari novog kova, jer narod traži djela a ne riječi. Narod iz dubine duše poručuje dosta nam je tih politiziranja, dosta nam je prodavanja magle. Djelima se Hrvatska ljubi, djelima se stvara nada za naš narod. – za svoj kratki ali vrlo značajni govor don Ćubelić je primio veliki aplauz.

Gradonačlenik garda prijatelja Ivan Penava je, čestitavši dan općine Dugopolje, okupljenima rekao:

– Doista je čast i zadovoljstvo biti u Dugopolju i uvijek s jednom emocijom dođem u Dugopolje. Na kraju krajeva poznanstvo koje njegujemo već puno godine, a koje smo formalizirali prije četiri godine i potpisivanje povelje nas zove i vuče. Zadovoljstvo je doći ovdje, dočekati vas i vidjeti u Vukovaru. Drago mi je da to nije samo formalan papir već da ta suradnja živi nekoliko puta godišnje. S određenom zebnjom sam dolazio ovamo jer, imali ste poprilično jaku ekipu u vidu Stanka i Zlatka koji su doista digli tu letvicu dosta visoko. Gledajući ovo sve imam jedan spokoj kada vidim da ste vi mlađi preuzeli to ne skromno već doista hrabro i junački i da gurate. Ovoliki broj projekata koji pokrivaju sve segmente društvenog života, su impozantni i na primjeru gospodarstva se vidi koliko ulažete truda. Ono što mogu kao prijatelj reći je da je lijepo vidjeti tu sinergiju grada Splita i okolnih mjesta i volio bih kada bi u cijeloj Hrvatskoj vladala takva sinergija vlasti. To je poruka zajedništva koja vas jača i daje vam nadu da možete puno toga napraviti i da niste sami. To je lijepa misao s kojom ću ja otići iz Dugopolja, uz ovu misao koju je rekao velečasni da je na nama da piše ali ne riječi nego djela. – rekao je Penava.

Župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban je rekao:

– Ne znam je li pristojno malo zakasniti, jer imali smo otvorenje Doma Slava Raškaj u Podbablju i županijsku ljekarnu i sportsko igralište u Imotskom, ali ja bez Dugopolja jednostavno ne mogu pa makar to bilo i na minut. Dugopolje je sinonim dalmatinske zagore i splitsko dalmatinske županije u razvoju. Postavlja se pitanje da li županije imaju smisla. One imaju smisla onoliko koliko energije, truda, volje, želje, rada ulože ljudi koji obnašaju dužnosti pa tako i u županiji. Naša uistinu ima smisla, ne sada u ovih godinu, nego i prethodne 4 godine na čijem je čelu bio Zlatko Ževrnja. Splitsko dalmatinska županija sudjeluje u niz projekata u sinergiji u razvoju Dugopolja, a tako će biti i ubuduće. Od najmanjih projekata do najvećih nema uspjeha ako nema sinergije lokalne zajednice, županije i nacionalne razine. Od ove godine slavimo i dan splitsko dalmatinske županije, a to je sv. Jeronim jedan od vaših zaštitnika a ujedno i zaštitnik Dalmacije, koji je poznat po onoj „Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac“. U splitsko dalmatinskoj županiji imat ćete podršku i ubuduće, jer radite kvalitetne projekte već i u pripremnoj fazi. Prošlo je vrijeme, vi malo stariji će te znati, u neka stara vremena kada je narodni heroj Vice Buljan govorio „Ma, ja ću ponit demižanu i pršut i evo mene po pare“. Nema toga više. Treba pripremati projekte i jedino tako se može razvijati svoja lokalna zajednica, županija i država. To ste vi prepoznali i dobro radite i nitko nema pravo reći Dugopolju ne. – rekao je Boban.

Posthumno su po prvi put dodijeljene nagrade za životno djelo. Priznanja dodijeljena petorici poginulih hrvatskih branitelja s područja općine Dugopolje: Božidar Čipčić, Vjekoslav Jerković, Dražen Šamadan, Igor Perić i Zoran Rogošić.

U glazbenom dijelu nastupila je sopranistica Ivona Bosančić-Lasić, uz pratnju maestra Vite Balića. Izveli su pjesme “Domovini i ljubavi” i “Živila Hrvatska”. Na kraju je bariton Marko Lasić zaključio svečanost izvedbom pjesme „Vila Velebita“.

U galeriji koju je snimio Igor Jakšić, pogledajte kako je protekla svečana sjednica.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img