Foto: Twitter

Ruska kolona vojnih vozila u kojoj su bili i tenkovi pokušala je ući u Buču u predgrađu Kijeva, no Ukrajinci su ih  ih dočekali u zasjedi i zasuli protutenkovskim projektilima NLAW koje im je donirala Velika Britanija.

Rezultat je groblje tenkova i oklopnih vozila, kao što se vidi na snimkama.

Sustav NLAW kojim su Ukrajinci uništili ruske tenkove donirali su im Britanci.

Sustav NLAW opremljen je optičkim ciljnikom, a dodatna montažna šina namijenjena je za postavljanje bilo kojeg noćnog ciljnika. 

NLAW ima masu 12,5 kg, duljinu 1016 mm i promjer 150 mm. Raketa teži 6,5 kg. Lansiranje se aktivira pomoću barutnog punjenja s protutežom izbačenom sa stražnje strane, što omogućuje uporabu NLAW-a u zatvorenim prostorima.

Brzina izlaska rakete iz cijevi je 40 m/s, a nakon što prijeđe nekoliko metara, njezin raketni motor počinje povećavati brzinu leta do maksimalne brzine od 275 m/s. Stvarni domet pri gađanju na pokretne ciljeve je od 20 do 400 metara, a na nepokretne na udaljenosti do 800 metara. Nakon što raketa putuje dulje od 5,6 sekundi ili prelazi udaljenost veću od 1000 metara, aktivira se mehanizam samouništenja.

Raketa nije samonavođena, ali ima neke njene osobine. Postoje dva načina odabira napada – napad odozgo prelijetanjem (OTA) za borbu protiv oklopnih oružja i izravni napad (DA) za druge ciljeve, prenose 24sata.

U prvom slučaju, projektil se aktivira iznad cilja.

Odabirom ovog napada aktiviraju se senzori koji se koriste za potvrđivanje obrisa i oblika cilja.