Mladi volonteri Udruge DAR u petak, 31. svibnja 2019. dobili su priliku da barem malim dijelom uzvrate svojoj osnovnoj školi koja je u djetinjstvu ulagala u njih.

Na njihovu inicijativu organizirala su se sportska događanja povodom obilježavanja Dana škole, a na radost svih osnovnoškolaca. Manifestacija pod nazivom „Korakom do knjige“ imala je cilj sakupiti donacije kako bi školsku knjižnicu obogatili novim lektirnim naslovima.

Za dobru ideju u zajednici uvijek ima sluha te je s lakoćom provedena zbog odlične suradnje Osnovne škole Dugopolje, Udruge DAR, Općine Dugopolje, Turističke zajednice Dugopolje te Nogometnog kluba Dugopolje i organizacije Podi d.o.o. Ovoj akciji odazvali su se se brojni roditelji i donatori iz zajednice.

Jutro je na pomoćnom nogometnom igralištu na Podima započelo u „vedrom“ tonu (i na nebu i na zemlji), uz pjesmu i dječju graju.

Tribine su do posljednjeg mjesta bile ispunjene učenicima, učiteljima, roditeljima i navijačima, a na terenu je bilo „vruće“ od samoga početka.

Na poziv voditelja, volontera Udruge DAR, Tomislava Radine, na startnu liniju u 10 sati ponosno i uzbuđeno stali su učenici prvih i drugih razreda, a mladi DARovci Ivan Čulin i Karlo Balić označili su početak utrke. Redali su se potom učenici do 8. razreda te, primjereno dobi, otrčali ili ishodali jedan, dva ili tri kruga oko igrališta kako bi podržali akciju Korakom do knjige.

Slijedili su turniri u graničarima za učenike od 1. do 4. razreda te u malom nogometu za više razrede.

Sportska događanja završila su dodjelom medalja za najbrže učenike u utrci te pehara za najbolje razrede u turnirima.

Na kraju, podižući pogled u nebo, svi su se osjećali zahvalno i ispunjeno te rumenih obraza, ponešto od sunca, a ponešto od uzbuđenja krenuli kućama na odmor. Dan škole još nije završio.

Navečer, u Domu kulture, učenici, roditelji i učitelji ponovno su se našli na okupu. Karaoke večer, za koju se dugo i pomno pripremalo, s uzbuđenjem je iščekivalo dvadesetak natjecatelja, učenika od 1. do 8. razreda. Izvođače su najavljivali mladi voditelji, volonteri Udruge DAR, Luka Balić i Kristina Radovan, a njihove nastupe pratili su članovi žirija Duško Mucalo, Željko Šparmajer (ravnatelj škole) te Andrea Rajić (uč. glazbene kulture).

Na kraju vesele večeri, koja je do posljednjeg mjesta napunila dvoranu, među natjecateljima stvorila  povezanost, podršku, a na zadnje mjesto stavila natjecateljski duh, samo ću zaključiti: učimo od njih. Svi su oni pobjednici!

Ovakve mlade, kao što ih ima Udruga DAR, treba svaka zajednica!

Napisala: M.B.

U galeriji pogledajte kako je protekla manifestacija pod nazivom „Korakom do knjige“ i karaoke večer.