18/06/21

Vruće, ali sve nestabilnije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kao i u srijedu, kada je najviša temperatura zraka u Imotskome i Metkoviću bila 36 °C, u Kninu čak 37 °C, i u četvrtak je najtoplije bilo u unutrašnjosti Dalmacije, ali i u Kukuljanovu. Zanimljivo je spomenuti kako je vruće bilo i na Pargu iznad Čabra, a manje od 27 °C bilo je samo na Sljemenu, Svetome Juri na Biokovu i Zavižanu. Vrućina i sparina – i toplinski val koji može djelovati na zdravlje – u većini će Hrvatske vladati i u petak, a za vikend stiže osvježenje, pa će subotnje poslijepodne ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 °C. Osim pada temperature, ponegdje će pasti i kiša, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme – već u petak poslijepodne, te osobito tijekom subote. Na Jadranu će zapuhati bura, vjerojatno najjača od subote navečer do nedjelje ujutro, osobito podno Velebita. No, već od nedjelje ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali manje nego u ovome tjednu.

Petak – vruće, ali sve nestabilnije

U Dalmaciji sunčano i vruće, samo ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti oko 18 °C, a uz obalu između 23 i 26 °C, a najviša dnevna od 33 do 36 °C.

I na jugu će nakon nakon tople noći biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.

Subota – promjena, na Jadranu ponegdje i jaka bura

U subotu pljuskova mopže biti posvuda u unutrašnjosti, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura zraka će se sniziti, a vruće će se zadržati samo na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje posvuda sunčanije i toplije, a u mnogim mjestima ponovo i vruće. Vjerojatnost za nove pljuskove povećava se u srijedu.

U subotu na većem dijelu Jadrana nestabilno, mjestimice s pljuskovima, koji mogu biti i izraženiji, osobito na sjevernom dijelu. U nedjelju i ponedjeljak ponovno uglavnom suho, te pretežno sunčano i vruće. Tijekom subote će zapuhati bura, koja će vjerojatno najjača biti od subote navečer do nedjeljnog podneva, ponajviše podno Velebita, a osim nje, mjestimice će biti i umjerenog sjeverozapadnjaka.

Pelud

Kao i prošlih dana, i u petak će visoka koncentracija peludi korova biti u većini krajeva, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će većinom vrlo visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštiti i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan “debele” hladovine.

SourceHRT
ViaHRT
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Tradicija je na našoj strani, Vatreni su uvijek bili sjajni u drugom kolu

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 18 sati u Glasgowu igra protiv Češke. Engleska je odavno zaboravljena, Vatreni imaju za zadatak...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img