13 C
Split

Započela akcija “Boranka”: 350 volontera zasadilo 3.000 novih sadnica

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Oko 350 volontera, mahom izviđača, iz Splita, Varaždina, Bjelovara, Otoka, Čakovca i Zagreba  u subotu je na području Zvjezdanog sela na Mosoru, koje je lani bilo zahvaćeno velikim požarom na splitskom području, zasadilo u akciji “Boranka” oko 3.000 novih sadnica radi pošumljavanja opožarenog područja u Dalmaciji.

Pošumljeno tri hektara opožarenog područja

Javilo nam se preko dvije tisuće volontera, članova raznih udruga i organizacija, tvrtki, branitelja i vatrogasaca, ali i dalje pozivamo građane da se pridruže. Došli smo na Mosor s oko četiri tisuće sadnica i nekoliko kilograma sjemena”, kazao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske. Špicer najavljuje da će se sadnja nastaviti i iduće subote, a budući metereolozi najavljuju  jesenske kiše dolaze najbolji klimatski i kalendarski uvjeti za pošumljavanje.

“Ovo je do sada najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije kojoj su se osim volontera iz svih dijelova Hrvatske, pridružili i volonteri Greenpeacea iz Mađarske, Slovenije, Češke i Rusije”, rekla je u izjavi za Hinu predstavnica Greenpeace Petra Andrić. U provoj akciji  pošumljavanja, koju je organizirao Savez izviđača Hrvatske, zasađene su sadnice crnog i pomorskog bora, čempresa i jasena, te je pošumljeno oko tri hektara opožarenog područja, dodala je Andrić.

Pohvale i upozorenja Greenpeacea

U posebnom priopćenju Greenpeace pohvaljuje  Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatsku gorsku služba spašavanja koji su pokrenuli  i promotivno-edukativnu kampanju podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

S obzirom na sve dramatičnije manifestacije klimatskih promjena, Greenpeace upozorava da globalno zatopljenje povećava učestalost, trajanje i intenzitet suša i ekstremnih vrućina koje pogoduju požarima.

“Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem 5 lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2.000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2”, izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.

Okretanje obnovljivim izvorima energije

Visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije. Prema podacima DHMZ-a, temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je iznadprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo.

Pozdravljamo inicijativu Saveza izviđača i sa zadovoljstvom smo se pridružili ovoj akciji, tim više što su šume naš saveznik jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi, rekla je Andrić podsjetivši i ovaj put  da su požari jedno od lica klimatskih promjena do kojih dovodi korištenje sveprisutnih fosilnih goriva. Borba s klimatskim promjenama ne odvija se samo na opustošenim padinama Mosora. “Okretanje obnovljivim izvorima energije kojih imamo u izobilju nije samo pitanje održive ekonomije, odgovornog raspolaganja resursima i energetske neovisnosti”,poručila je  Petra  Andrić.

Izvor: agroklub.com

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HERR SOSA, TI SI U HRVATSKOJ OD SADA – TURIST!

Službena navijačka udruga hrvatske nogometne reprezentacije "Mi Hrvati" oglasila se na svom Instagram-profilu gdje je prokomentirala izbor dosadašnjeg mladog...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img