Gotovo svi mi kupujemo i naravno ispijamo vodu iz plastičnih boca. Vrlo često istu bocu nadopunjujemo sa vodom iz slavine te je ponovno upotrebljavamo. Donosimo vam nekoliko razloga zbog čega nije preporučljivo istu plastičnu bocu koristiti više od jednog puta.

Možda i najveći problem kod višekratne upotrebe plastičnih boca su bakterije. Pukotine i ogrebotine koje se stvaraju prilikom korištenja idealno su mjesto za život bakterija zbog čega se dodatno povećava rizik. Iako takvu bocu možemo oprati to nikada nije dovoljno temeljito da se uspješno riješimo bakterija čak i ako je peremo u vrućoj vodi ili sa deterdžentom.

Budući da većina bakterija u bocu ulazi preko usana one s vremenom one poprime karakteristike Petrijeve posude pogotovo ukoliko nisu dobro oprane. To ne iznenađuje s obzirom da plastične boce većinu dana uglavnom budu na sobnoj temperaturi. Čak i boce koje su napravljene za ponovnu upotrebu nisu sasvim sigurne. I u njima se stvaraju pukotine u kojima se bakterije rado nastanjuju.

Najbolja zaštita su naravno boce za jednokratnu upotrebu. Ukoliko ipak kupujete boce koje planirate više puta koristiti, tada je preporučljivo kupiti onu koja ima široko grlo. Na taj način bocu ćete moći kvalitetnije i lakše oprati, osobito iznutra. I naravno važno je i oprati ruke jer sa njih bakterije se mogu raspršiti bilo gdje, uključujući i na bocu vode.

Za pranje je najbolja vruća voda i deterdžent koji kasnije morate dobro isprati. No ukoliko kupite bocu koja nije namijenjena ponovnoj upotrebi, tada je najbolje istu uopće ponovno ne koristiti. To je zbog toga što takva boca ispušta opasne kemikalije koje pomiješane sa vodom mogu našteti vašemu zdravlju.

Plastične boce koje se mogu koristiti za višekratnu upotrebu napravljene su od tvrđe plastike. U teoriji one moraju biti otpornije na izloženost toploj vodi za razliku od boca za jednokratnu upotrebu. Međutim, to ne znači da su sigurnije od rizika koji se javljaju prilikom korištenja plastičnih proizvoda.

Kao najbolje rješenje, iako su skuplje, zasigurno je korištenje staklenih boca i onih napravljenih od inoksa. No i takve boce treba redovito čistiti kako bi se uništile bakterije koje se nakupe u njima.

Najrizičnije mjesto, a za bakterije najdraže, je samo grlo pogotovo kod jednokratnih ili višekratnih boca. To je mjesto koje bakterije najviše vole te se u lomljivim strukturama vrata obožavaju se gnijezditi. Ovo istraživanje dokazuju i studije sa renomiranih sveučilišta, koje potvrđuju kako se na grlu boce nalazi najveći broj bakterija čak i onih koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

Stoga stručnjaci preporučuju redovito i temeljito pranje boca za višekratnu upotrebu, pogotovo ako se u njih ulijevaju i druge vrste napitaka. Stručnjaci se zalažu za potpuno odbacivanje jednokratnih boca nakon njihove upotrebe. Možda je i najbolje, kako u šali dodaju, da naučite piti vodu iz boce baš kao na reklamama odnosno bez dodirivanja s usnama. Istina to bi bilo malo teže za savladati.