Zbog ovih razloga vaš Wi-Fi je spor

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Vaš je Wi-Fi odjednom usporio i šteka? Evo pregleda najčešćih krivaca, kao i prijedloga što možete odmah poduzeti kako biste popravili vezu.

Gdje ste smjestili Wi-Fi router?

Nije svejedno gdje stoji Wi-Fi router. Primjerice, u pravilu je bolje smjestiti ga na povišeno mjesto, odakle radio valovi mogu neometano doći do vašeg računala i pametnog telefona. Što više, to bolje.

Nastojte router postaviti tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti općenito.

Također je važno router smjestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti. Što bliže, to bolje. Pošto routeri odašilju valove u 360 stupnjeva, dobro mjesto bi moglo biti u sredini vašeg doma.

Živite li u većem stanu ili kući, vjerojatno ćete morati upogoniti pojačivače signala za Wi-Fi kako biste osigurali brzu i stabilnu vezu u svim njenim dijelovima.

Postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći u pronalaženju dobrih lokacija za router. Isprobajte besplatni WiFi Solver (Android | Chrome OS).

Što još može ometati Wi-Fi signal?

Router gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi elektronički uređaji, sateliti, bazne postaje… Iako Wi-Fi router obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrokom smetnji.

Recimo, mikrovalne pećnice čest su uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji router koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrovalke, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite router što dalje od njih, za svaki slučaj.

Bluetooth također koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s Bluetoothom trebao bi imati ugrađenu zaštitu koja priječi nastanak smetnji (signal nasumce preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u uporavi i izbjegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste Bluetooth podalje, ako je moguće.

Božićna rasvjeta isto može biti problem, mada nam je teško zamisliti kako će vas to mučiti cijele godine. Rasvjeta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitirati elektromagnetsko polje koje ometa Wi-Fi.

Najveći problem su svjetla koja bljeskaju, ali i novija LED rasvjeta može prouzročiti nevolje zbog ugrađenih čipova koji – pogađate – stvaraju elektromagnetsko polje. Općenito govoreći, bilo koje električno svjetlo može biti izvorom smetnji, iako je njihov utjecaj u pravilu zanemariv. No, za svaki slučaj udaljite router od božićne rasvjete i izvora svjetla općenito.

Kako ćete otkriti pozadinsku buku? Isprobajte aplikaciju Architecture of Radio (Android | iOSRicharda Vijgena, koja koristi javno dostupne podatke o satelitima i baznim postajama, kao i podatke o Wi-Fiju te GPS lokaciji, kako bi izradila mapu nevidljivih signala oko vas. Trebat ćete ju platiti tri američka dolara.

Jesu li za slab Wi-Fi krivi susjedi?

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim routerima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji routeri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete napraviti ručno.

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako ju netko od vaših susjeda koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinkuza vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za router i provjerite povremeno je li se prikačio netko tko ne bi trebao.

Jesu li za slab Wi-Fi krivi vaši ukućani?

Provjerite preuzima li netko s kime dijelite životni prostor poveću datoteku s interneta, igra zahtjevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite značajku Quality of Service u postavkama vašeg routera.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img